TAS bevestigt schorsing van Josip Simunic

Josip Simunic, hier in een bitsig duel met Christian Benteke, mist het WK door racistisch gedrag na het WK-barrageduel met IJsland.
BELGA Josip Simunic, hier in een bitsig duel met Christian Benteke, mist het WK door racistisch gedrag na het WK-barrageduel met IJsland.
Het internationaal sporttribunaal TAS heeft het beroep van Josip Simunic (36) maandag afgewezen. De Kroatische international blijft daardoor voor tien wedstrijden geschorst en mist bijgevolg het WK in Brazilië.

Op 19 november 2013 maakte Simunic zich na het gewonnen WK-barrageduel tegen IJsland (2-0) schuldig aan racistisch gedrag. De Wereldvoetbalbond FIFA legde hem een schorsing van tien wedstrijden en een boete van 30.000 Zwitserse frank (24.500 euro) op.

De ervaren verdediger van Dinamo Zagreb ging in beroep bij de FIFA, maar ving daar bot. Ook bij het TAS, zijn laatste redmiddel, kreeg hij geen gehoor.

Simunic vierde het gewonnen WK-barrageduel tegen IJsland door nazileuzes door de microfoon te schreeuwen, leuzes die gebruikt werden door de fascistische Ustasa's, die tijdens WO II de kant van Adolf Hitler en Benito Mussolini kozen. Hij riep "U boj, u boj!" (Ten strijde) en "Za Dom" (Voor vaderland), waarop fans antwoordden met "Spremni" (Paraat). "Discriminerend en aanstootgevend", oordeelde de FIFA en nu dus ook het TAS.

In de openingswedstrijd van het WK, op donderdag 12 juni tegen Brazilië, kan Kroatië ook geen beroep doen op Mario Mandzukic. De spits van Bayern München werd eerder al door de FIFA één wedstrijd geschorst voor de rode kaart die hij kreeg tegen IJsland. Mandzukic kan wel aantreden tegen Kameroen en Mexico, de andere tegenstanders in groep A.