Straatprotesten en politiestaking in Brazilië

REUTERS
Goed drie weken voor de start van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië hebben demonstrerende arbeiders, leerkrachten en busbestuurders in Sao Paulo dinsdag (plaatselijke tijd) een verkeerschaos veroorzaakt. De politie kondigde tegelijkertijd in negen deelstaten een staking aan.

Bestuurders en controleurs van de stedelijke bussen zorgden er dinsdag voor dat minstens elf buscentrales moesten gesloten worden. Het personeel eist meer geld en oordeelt dat de recent aangekondigde loonsverhoging met 10 procent onvoldoende is. Hun staking moet woensdag (plaatselijke tijd) voortgezet worden.

In Sao Paulo wordt op 12 juni het WK voetbal op gang getrapt. Dan spelen Brazilië en Kroatië de openingsmatch. In de stad bezetten echter leden van de beweging van dakloze arbeiders (MTST) de centrale van bouwonderneming Viver. De beweging eist dat op de door hen bezette terreinen huizen worden gebouwd. Voorts blokkeerden dinsdag leraren van de stedelijke scholen de centrale laan Avenida Paulista.

De politievakbonden in negen deelstaten kondigden dan weer een staking aan op woensdag. Ze willen eveneens een hoger loon en betere arbeidsomstandigheden. In april leidde een staking van de politieagenten in Salvador nog tot de uitbraak van misdadig geweld, waarbij 39 doden vielen.

PHOTO_NEWS
EPA
EPA
De skyline van Sao Paulo.
PHOTO_NEWS De skyline van Sao Paulo.