REACTIES. Martínez: "Mijn ploeg weigerde te verliezen", Courtois: "Het klopte allemaal bij ons", De Bruyne: "Nog twee matchen"

REUTERS
De Rode Duivels hebben het geflikt. Hazard en co legden WK-favoriet Brazilië opzij na een bloedstollende partij: 2-1. De halve finale is een feit. Bondscoach Roberto Martínez was dan ook bijzonder euforisch. “Mijn ploeg weigerde te verliezen.”

Dit is zo speciaal. Brazilië kloppen in de knock-outfase van een WK. Mijn jongens hebben een ongelooflijke inzet getoond. Dat mijn tactisch plan sterk was? Ik heb met tactiek nog nooit een wedstrijd gewonnen. Het is de uitvoering die telt. Normaal moet je accepteren dat Brazilië zo veel kwaliteit heeft, maar mijn ploeg weigerde gewoonweg te verliezen. Ze verdienen het om helden te zijn in België. Ik hoop dat ze daar trots zijn.”

Courtois: "Het klopte allemaal bij ons"

Een trotse Thibaut Courtois net na de wedstrijd. “Dit was een fantastische prestatie. We hebben geweldig goed gespeeld in de eerste helft. Het klopte allemaal bij ons. We verdedigden goed en speelden sterk. Brazilië had het moeilijk met onze tegenaanvallen. Na de rust was het moeilijker. Logisch, want Brazilië is aanvallend sterk en kwam ook. Maar we hebben het gehaald. Iedereen had het na de groepsfase over de moeilijke weg. Er is maar één weg en die gaat gewoon naar de finale.”

REUTERS

De Bruyne: "Nog twee matchen"

Na de remonte tegen Japan vertelde Kevin De Bruyne na de wedstrijd gedecideerd dat er nog drie wedstrijden te gaan zijn. “Dit was dé grote test voor ons. Brazilië is aanvallend heel sterk, maar in de eerste helft hebben we het perfect aangepakt. Je weet dat zij kansen krijgen, maar we hebben het risico genomen om telkens twee mensen hoog te laten staan. Op die manier zijn we erin geslaagd om kansen te creëren." 

"In de tweede helft grepen ze in met tactisch sterke wissels en dat was moeilijk voor ons, maar ook dan bleven we kansen bijeen voetballen. De acht achteraan hebben voor mij de grootste verdienste in deze wedstrijd. Dankzij hen konden we met z’n drieën vooraan voor gevaar zorgen. Of dit ons meesterwerk is? Niet per se. Wij doen wat we moeten doen. We maken voor elke wedstrijd een plan en proberen dat zo goed mogelijk uit te werken. Het is niet makkelijk om dat telkens tot in de puntjes uit te voeren, maar vandaag heeft iedereen dat gedaan. Nog twee matchen!”

EPA

Lukaku"Assist die aanvoelt als doelpunt"

Romelu Lukaku was tegen Brazilië opnieuw levensbelangrijk. Hij zette Kevin De Bruyne op weg naar de 0-2. "Of dit mijn belangrijkste assist is? Ik denk dat ik er met Anderlecht in Zagreb nog eentje gegeven heb die belangrijker was. Die heeft me een basisplek opgeleverd en daardoor sta ik nu op dit WK. Deze assist voelde wel een beetje aan als een doelpunt. Ik kan nu mijn kinderdroom gaan realiseren, maar ik praat niet graag over mezelf als individu. Het gaat om het team. Ik kan goals maken en assists geven. Dat is intussen wel bekend, maar ik ben blij dat ik de ploeg kan helpen."

Lukaku was niet helemaal gelukkig met zijn vervanging, maar kon er na afloop mee leven. "Uiteraard was ik niet blij. Ik wou het team nog helpen, maar uiteindelijk heeft Eden het uitstekend gedaan. De vreugde na de wedstrijd was groot. We wisten snel dat er nu nog twee wedstrijden aankomen. We gaan zo goed mogelijk proberen te recupereren en onze aandacht naar de volgende match verleggen."

Bij Frankrijk botst Lukaku op zijn ploegmaat en vriend Paul Pogba. "Daar let ik niet op. Het is niet alleen tegen hem. Frankrijk heeft een hele sterke kern. Ik heb hem niet echt gehoord. Ik focus me op mijn ploegmaten. Ik ben offline en weet niet echt wat er allemaal gebeurt. Ik hou me vooral met Netflix bezig en dat bevalt me best. Hopelijk kom ik pas 16 juli weer online."

Photo News

Eden Hazard: "We hebben doelen gesteld en die gehaald"

"Het had een rustiger wedstrijdeinde kunnen zijn als we die goal niet hadden geslikt", stak Hazard met zijn kenmerkende glimlach van wal. "De laatste vijftien minuten waren moeilijk. We hadden de bal niet meer in onze rangen, maar verdedigden wel goed. De ploeg heeft heel hard gewerkt. En dan heb ik het niet enkel over de elf spelers op het veld. We hebben moeilijke momenten gekend, maar hebben ons altijd als groep sterk gehouden. We hebben doelen gesteld en die gehaald. Vanavond zijn we allemaal heel erg blij. Onze volgende tegenstander, Frankrijk, heeft ook erg sterk gespeeld in de knock-outfase. Samen met Brazilië is dat misschien wel de sterkste tegenstander. Maar wij hebben ook sterke spelers. We gaan opnieuw alles geven. We weten dat het moeilijk wordt, maar dat wordt het voor Frankrijk zeker ook." 

Photo News

Witsel: "Mooiste moment uit mijn carrière"

"Dit is het hoogste van het hoogste", stak Witsel van wal. "Als professioneel voetballer kan je niet meer dromen dan winnen van Brazilië. Als kleine jongens keken we allemaal naar het WK op tv. Het is niet te beseffen dat we daar nu zelf staan. In België zal ook iedereen gek worden. Zelf zijn we vooral heel gelukkig."

In het verleden werd het Belgische team vaak bekritiseerd geen 'echt team' te zijn. "Dat hebben we nu wel getoond wel te zijn", counterde Witsel. "Ook tegen Japan al waren we een blok. We hebben vandaag tactisch fantastisch gespeeld, heel intelligent in ons positiespel. De eerste helft was bijna perfect. We waren heel goed georganiseerd en sterk op de tegenaanval. Op die manier deden we Brazilië heel veel pijn. Of we nu dromen van de wereldtitel? Als je in de halve finale staat, kan je niet anders. Natuurlijk geloven we daarin. Maar eerst gaan we goed recupereren en zorgen dat we er dinsdag opnieuw staan." 

BELGA

Alderweireld: "Hebben het waargemaakt"

België won "op wilskracht" in de kwartfinale van Brazilië. Dat zei verdediger Toby Alderweireld meteen na afloop van de wedstrijd in Kazan bij de NOS. "Iedereen zegt dat wij de gouden generatie zijn. Dat brengt druk met zich mee. In deze wedstrijd hebben we het waargemaakt. Op wilskracht, en met een beetje geluk, dat wel."

Het was een wedstrijd om even bij stil te staan. Alderweireld: "België is een klein land. En dan winnen we van het grote Brazilië. Dit is een mijlpaal. Sommige jongens huilden na het laatste fluitsignaal. We hebben alles gegeven om dit te bereiken. Sommigen van ons konden bijna niet meer en hadden kramp, maar gooiden zich toch nog voor het schot van de tegenstander. Dat was heel mooi. Laten we even genieten. En dan de focus op de volgende wedstrijd tegen Frankrijk."

AP

Vertonghen: "Nu zijn we echt 'gouden generatie'

"Wat er door me heengaat? Moeilijk te zeggen. Ik ben helemaal kapot. Ongelofelijk", klonk het bij Jan Vertonghen na afloop. "We hebben ons leven gegeven tegen de topfavoriet. We hebben anders gespeeld - een tactisch meesterwerk. Er is vooraf veel over gesproken geweest. Iedereen stond achter het plan."

"Nu zijn we echt de 'gouden generatie'. Ik vind dat we dat verdienden. Deze wedstrijd was nodig om dat te bevestigen. Even gevreesd? Ja. Tegen Japan stonden we ook 2-0 achter. De tegengoal viel nu redelijk vroeg en dan hebben zij toch kwaliteiten om het verschil te maken. Maar we hebben echt ons leven gegeven, zoals ik zei, er zat altijd wel een lichaamsdeel tussen. Er waren ook een paar tackles dat ik dacht 'oei', maar de VAR bleek in ons voordeel te zijn. Geweldig, ongelofelijk prestatie van staf en team."

Photo News

Meunier: "Als je Brazilië kan kloppen, dan kan je naar de finale"

"Ongelooflijk, we hebben ons voor 110% gegeven en die 10% gaf ons het het gevoel dat we met een man meer op het veld stonden. Op tactisch vlak had niemand dat verwacht," aldus Meunier die door zijn gele kaart de halve finalewedstrijd tegen Frankrijk moet missen.

"Ik voel fierheid. Dit is prachtig voor onze ploeg, onze supporters en het hele land. Dit is ongezien. Het gaat nu niet meer over Mexico '86. De nieuwe generatie, die door iedereen de 'gouden generatie' genoemd wordt, staat er. In de halve finale tegen Frankrijk gaat het ook moeilijk worden. Maar als je Brazilië kan kloppen, dan kan je naar de finale," besloot Meunier. 

REUTERS50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kevin Vercamme

  Proficiat belgie!!! De mond gesnoert van alle negatieve supporters!! Hop hop !

 • jo dierckx

  Prima gedaan!!!! Nu ligt de weg open naar de titel. We duimen allemaal voor de helden.

 • Theo Schuermans

  Dikke proficiat voor de duivels.

 • EDWIN DEBAENE

  Laat Kevin nu maar op zijn plaats staan en Eden er rond draaien het werkt of heeft dit niemand gezien.Proficiat trouwens aan het ganse team uitvoering was perfect..

 • rudolf jacobs

  ik heb nooit getwijfeld aan mr Martinez,hij is en blijft de grootste in zulke korte termijn om van deze jongens een geheel te maken waar de sportwereld naar opkijkt,dank u boys allemaal reserven medici trainers,hopelijk blijft de politiek hier nu eens weg die hebben hier niks te zoeken ,maar zoals steeds zullen ze der wel bij zijn zoals aasgieren om toch ook maar op de foto te komen,

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00