Primeur op WK met spuitbus en doellijntechnologie

AFP
Het WK in Brazilië beleeft een arbitrale primeur. Voor het eerst krijgen de scheidsrechters op het mondiale voetbaltoernooi hulp van doellijntechnologie. Het Duitse bedrijf GoalControl heeft in alle WK-stadions een driedimensionaal systeem geïnstalleerd met 14 camera's die op het doel zijn gericht. Zodra de bal de doellijn is gepasseerd, krijgt de scheidsrechter een seintje.

De wereldvoetbalbond FIFA was jarenlang tegenstander van technische hulpmiddelen. Dat veranderde toen op het vorige WK in Zuid-Afrika een zuiver doelpunt van de Engelsman Frank Lampard niet werd toegekend. Het systeem van doellijntechnologie is vorig jaar al getest tijdens de Confederations Cup en het WK voor clubs.

"Fantastisch dat we dit tot onze beschikking hebben", zegt de Nederlandse WK-arbiter Björn Kuipers. "Je moet er toch niet aan denken dat je een doelpunt mist, zoals 4 jaar geleden. Dat is hiermee getackeld en daar ben ik heel blij mee." Kuipers en zijn collega's krijgen ook een spuitbusje met spray mee, waarmee ze bij vrije trappen kunnen aangeven waar de 'muur' moet komen te staan. De spray op het veld verdampt vanzelf weer.