Platini over WK 1998: "Er zijn trucjes uitgehaald zodat Frankrijk en Brazilië elkaar niet konden treffen voor de finale"

Michel Platini.
REUTERS Michel Platini.
De WK-finale in 1998 tussen Frankrijk en Brazilië (3-0 voor Frankrijk) was dé gedroomde finale van het WK destijds. Dat beide ploegen elkaar in eerdere fases van het toernooi ontliepen, was geen toeval, zo geeft Michel Platini toe. "Er zijn wat trucjes uitgehaald zodat Frankrijk en Brazilië elkaar niet konden treffen voor de finale." 

Frankrijk was het gastland van het WK 1998 terwijl Brazilië de nummer één van de wereld was. Frankrijk werd in groep C geplaatst, terwijl De Goddelijke Kanaries in groep A werden ingedeeld. Als beide landen groepswinnaar zouden worden, zouden de landen elkaar pas ten vroegste in de finale treffen. En zo geschiedde. 

Frankrijk stootte ten koste van Zuid-Afrika, Saoedi-Arabië, Denemarken, Paraguay, Italië en Kroatië door naar de finale terwijl Brazilië eerste werd in een groep met Schotland, Marokko en Noorwegen, waarna ook Chili, Denemarken en Nederland werden verslagen.

Platini, destijds vice-president van het Franse organisatiecomité, geeft tegenover France Bleu Sport toe dat er de nodige trucjes zijn uitgehaald om de droomfinale te bewerkstelligen. "Het de droom van iedereen", zo verklaart hij.

AFP8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jans van Oosten

  En daarom ook geen duidelijke penalty gegeven voor NL in de verlenging vd halve finale tegen Brazilië.

 • christiaan vandenbroucke

  de titel afnemen

 • Marnix Malone

  Eerlijke en felbevochten overwinningen? Enkel nog in films..

 • Luke Vincke

  De truc met de warme en koude balletjes in de trommel

 • danny meulders

  overal is er bedrog op hoog niveau , als er geld mee gemoeid is loert de oneerlijkheid achter de hoek om mee te doen