Nederland speelt 1-1 gelijk tegen Ecuador

Robin van Persie
ANP Robin van Persie
In een vriendschappelijke voetbalinterland heeft Nederland zaterdag 1-1 gelijkgespeeld tegen Ecuador. Bij de rust lag de eindstand al vast. Jefferson Montero (9e) scoorde voor Ecuador, Robin van Persie voor Nederland.

Bondscoach Louis van Gaal zei na het gelijke spel tegen Ecuador dat hij met het Nederlands elftal voorlopig vasthoudt aan een nieuw systeem met 5 verdedigers. "Ik ga uit van de kwaliteiten van de spelersgroep en ik ben een coach die graag wil winnen. In dit systeem maken we de meeste kans. En we zijn ook nog maar 9 dagen bezig. Bovendien was ook de helft van de spelers nog niet aanwezig. Maar het was lekker geweest als we nu gewonnen hadden."

Daryl Janmaat, Terence Kongolo, Paul Verhaegh en Patrick van Aanholt waren de de vier vleugelverdedigers die in actie kwamen tegen Ecuador. Ze zorgen aanvallend voor weinig gevaar. "Maar toch heeft Janmaat in de kwalificatie de meeste goede voorzetten gegeven en niet Arjen Robben of Jeremain Lens", verdedigde Van Gaal zijn systeem zonder vleugelaanvallers.

"We leden in deze wedstrijd vooral te veel balverlies", vervolgde Van Gaal. "Ik zat ook maar op een bankje. Maar volgens mij vonden we te weinig de vrije man, terwijl hij er wel was. Je moet een bal ook durven geven. Dat heb ik in de rust ook gezegd. Helaas ging het in de tweede helft nauwelijks beter. Daar moeten we dus aan werken. Dat moet veel beter. Al hebben we nog wel de kansen gehad om hier met 2-1 of 3-1 te winnen."

Op de Wereldbeker in Brazilië (12-juni-13 juli) neemt Nederland het in groep B tegen Spanje, Chili en Australië op. Ecuador treft Zwitserland, Frankrijk en Honduras in groep E.

Louis van Gaal
ANP Louis van Gaal