Meteen op koers! Beauty Mertens neemt druk van de ketel en ook Lukaku haalt uit, maar Degryse waarschuwt: "Tegen Tunesië zal het toch beter moeten"

Photo News
België
BEL
België BEL
3
0
Panama PAN
PAN
Panama
Opdracht meer dan volbracht. De Rode Duivels hebben met een 3-0-zege tegen Panama een prima WK-start genomen. Neen, lang niet alles was goed – zeker voor de pauze- maar drie mooie goals in de tweede helft maakten véél goed. Vooral de opener van Mertens was een beauty, waarna ook Lukaku vertrouwen tankte met twee knappe goals. We zitten op koers.
AFP

Nog geen vijf minuten, zo lang gaven de Duivels in de openingsfase de indruk dat ze de Kanaaljongens gingen opeten als een scampi. Carrasco en Mertens misten, al was de beste kans voor Hazard na een dramatische terugspeelbal van kapitein Torres. Eden profiteerde niet, waarna het Belgische niveau met zienderogen zakte. Al op het kwartier riep Vertonghen iedereen bij de les. Te trage opbouw, een oud zeer dat weer aan de oppervlakte kwam. Terwijl Panama een bus parkeerde voor de eigen goal waarop zelfs Mourinho jaloers zou zijn. Flitsen van De Bruyne en Hazard dan maar. Torres werkte met het risico op een own-goal weg, terwijl Penedo toonde dat hij niet alleen qua looks op Gigi Buffon lijkt. Dan toch geen FC Kanaalboys uit het katholiek sportverbond, dit Panama.

Photo News

Wat een verschil na de rust. Met dank aan Dries Mertens. Tot dan ongelukkig, maar plots met een héérlijke ingeving. Volley, over Penedo de verste hoek in. Wat een bom. Hartjes voor de Duivelse fans. Even was het nog slikken, toen Carrasco in de rug gepakt werd door rechtsachter Murillo. Courtois toonde zijn kunnen, Vertonghen riep het Fisht Stadium opnieuw bij elkaar. Waarna de Duivels toonden wat ze in hun mars hebben. Twee kansen kreeg een tot dan onzichtbare Lukaku, twee keer kon Penedo vissen. Eerst na geweldig voorbereidingswerk van Hazard en De Bruyne, de tweede op counter op assist van Eden. Tien op tien voor efficiëntie, Romelu. Zijn 38ste interlandgoal alweer. De druk van de ketel. 3-0, zelfs al was het tegen jongens die na de match vooral uit waren op de shirts van Hazard en co, toch een statement.

BELGA

Degryse, na 90': "Kwetsbaarheid verdediging baart me zorgen"

Eind goed, al goed. De tweede helft was een stuk beter. Zeker na de 2-0 kwamen de Rode Duivels niet meer in de problemen. Helemaal bevredigend was deze match niet. Maar misschien is dat niet eens zo'n ramp. Stel dat je als een turbo aan het WK begint, dan gaat dat misschien ten koste van de scherpte tegen Tunesië – een match waar je er wél meteen zal moeten staan. Want de scherpte ontbrak vandaag toch wel."

Photo News

"Het is niet goed dat Panama enkele goede kansen kreeg. Zelfs bij een krappe 1-0-voorsprong. Toen stuurde de bondscoach ook bij naar een viermansdefensie. Dat is toch een teken dat Martinez de waarschuwingssignalen serieus nam. Die kwetsbaarheid van de verdediging baart me eigenlijk het meeste zorgen. Tegen een beter land betaal je dit cash. Het is hopen dat Kompany en Vermaelen snel fit geraken. Misschien moeten we dan sowieso overstappen naar een viermansdefensie."

"Uiteindelijk wonnen we nog comfortabel, dankzij twee knappe goals ook. Missie volbracht, maar tegen Tunesië zal het toch beter moeten."

AP

Degryse, na 45': "In balbezit speelde we maar met z'n zevenen"

“We kregen wel wat kansen, maar deze eerste helft was ruim onvoldoende van de Rode Duivels. Ik miste scherpte. Er was véél te weinig druk vooruit. Eén keer deed De Bruyne dat goed, en er kwam ook een goede kans uit voort. Maar voorts waren we veel te laks. Als je een tegenstander tijd en ruimte geeft om te voetballen, krijg je het altijd moeilijk op een WK. Ook als die andere ploeg Panama heet.”

“Er waren veel mindere prestaties. Meunier, bijvoorbeeld, was zeer matig. Maar ook Hazard was ongelukkig. Pas na 37 minuten lukte zijn eerste dribbel. Teleurstellend. Carrasco: hetzelfde. Verkeerde keuzes, overhaast.”

“Ook opvallend: in balbezit speelden we maar met z'n zevenen. De drie centrale verdedigers schoven nooit in, waardoor we hoger op het veld zwaar in ondertal bleven. Er moet één van die jongens achterin initiatief nemen, om een Panamees uit zijn positie te lokken en zo ze uit verband te spelen. Dat deden we niet. Je merkte dat de Belgen op elkaar begonnen te mekkeren. Nee, dit was niet best. Zorgwekkend."

BELGA

Onze man van de match: Dries Mertens

Waar zijn vizier in de eerste helft nog niet 100 procent goed afgesteld stond of hij niet altijd de meest gelukkige beslissing nam, zorgde Mertens voor het verschil met een prachtgoal na de pauze. Niet alleen een erg belangrijk doelpunt op het juiste moment, ook de schoonheid ervan was likkebaarden. In het rijtje der allermooiste goals op dit WK tot dusver, naast Coutinho en Cristiano. Een goal die heel wat druk van de ketel nam, waarna Panama de egelstelling moest verlaten en de Duivels konden freewheelen naar een deugddoende zege. Als de goal van Mertens één iets bevestigt, is het dat we kunnen scoren vanuit alle hoeken en door eender wie. Aanvallende luxeproblemen voor Martínez - daar droomt elke bondscoach van op een WK."

Photo News
Photo News
Photo News
Photo News

De tweets:

De quotes:

Lukaku: "In de eerste helft was het moeilijk voor iedereen. We speelden te veel via het centrum. Er was ook wat stress. Elke keer als we iemand voorbij gingen, trapten ze na. De tweede helft zijn we ook agressiever gaan spelen en werd het makkelijker voor ons."

AFP

Martínez: "Het feit dat de andere favorieten het in hun eerste wedstrijd hebben laten afweten wil zeker niet zeggen dat wij wereldkampioen worden."

Mertens: "Je hebt bij de start zo veel zin om te lopen, maar het is precies of de benen niet mee willen. Je ziet het bij elke ploeg in de eerste wedstrijd. Ik hoop dat het in de tweede beter gaat."

De Bruyne: Verdedigend hebben we enkele fouten gemaakt. Maar elke wedstrijd is moeilijk en anders. De eerste speeldag van een WK is de moeilijkste. Iedereen wil zich namelijk tonen. Maar er zullen altijd nieuwe moeilijkheden zijn. Het is aan ons om die op te lossen. Het maakt niet uit op welke manier dat gebeurt. Hoe je een wedstrijd wint is niet van belang, het hoeft niet per se mooi te zijn."

Martínez: "Ik was tevreden over de manier waarop we gereageerd hebben. Die goal van Mertens was belangrijk, zo kreeg Panama een mentale klap. Daarna ging het vlotter, ik ben ook blij dat we een 'clean sheet' kunnen voorleggen."

Courtois:  "Als je  een cruciale redding kunt doen, voelt dat goed (over de kans van Murillo snel na de 1-0, nvdr) Het geeft vertrouwen aan de verdediging en de hele ploeg."

Lukaku: "Ik ze een paar weken geleden: dit is een tornooi. Laten we genieten. Misschien dat er na dit WK veel jongens stoppen. Laat ons genieten van misschien een laatste keer bij elkaar zijn. En alles geven. Het zou zonde zijn het land niet te geven wat het verdient"

De beste foto's:

BELGA
AFP
BELGA
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
BELGA180 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cyriel Van den Eede

  En het zal idd beter moeten. Hoop dat de reds gisteren de match tegen Engeland hebben gezien. Een verwittigde ploeg is er ..... .veel waard !

 • Frederik canoot

  Het zal beter moeten als je wint kan het toch niet beter.Of ken ik er niets meer van ?

 • Eric Audenaert

  Tot nu toe is er geen enkele ploeg op dit WK in geslaagd om een goede wedstrijd te spelen . Dus waarom mag ons België dan geen slechte eerste helt op de mat brengen ? Slecht spelen en winnen is de kunst in het voetbal .

 • Lieven De Groote

  Sommige mensen zitten hier precies te wachten om negatieve commentaren neer te schrijven. Was het super, tuurlijk niet. Maar tegen een ploeg die enkel verdedigt, en bij elke actie die je maakt een fout begaat, geniepig of hard, is het zeer moeilijk voetballen. Vraag het mar eens aan Messi en zijn vrienden. En ja, Carasco en Meunier moeten wakker woorden. Voor de Lukaku haters: een spits moet scoren, heeft hij dat niet gedaan misschien?

 • jan janssens

  ik ben meer dan ooit een non-believer. Martinez heeft weeral het geluk van het resultaat aan zijn kant, maar dit blijft niet duren. Als je tegen zo'n ploeg 3 gele kaarten pakt (die van De Bruyne had eigenlijk rood moeten zijn) en bijna 2 goals weggeeft, is dat niets om fier op te zijn. Meunier en Carrasco niet uit de ploeg = einde tornooi.