Mannen en vrouwen mogen niet samen naar WK-wedstrijden kijken in Iraanse bioscoopzalen

PHOTO_NEWS
Mannen en vrouwen mogen niet samen naar WK-wedstrijden kijken die uitgezonden worden in bioscoopzalen. Dat heeft de Iraanse politie vandaag bekendgemaakt. Volgens de ordediensten zou "het vulgaire gedrag waarop sommige mannelijke voetballers en fans zich soms laten betrappen de waardigheid van vrouwen aantasten". Ook in Iraanse voetbalstadions worden vrouwen beschouwd als persona non grata.

"Iraanse mannen en vrouwen mogen niet samen naar WK-wedstrijden kijken die worden uitgezonden in bioscoopzalen", zei adjunct-politiechef Ahmad-Reza Radan. "Er zullen tijdens het WK aparte zalen voorzien worden voor mannen en vrouwen."

"Mannen die naar voetbalwedstrijden kijken, reageren vaak zeer enthousiast. Bovendien maken ze geregeld moppen die de waardigheid van de vrouwen kunnen aantasten", aldus een politieverantwoordelijke.

Door de maatregel dreigen de bioscopen ermee om helemaal geen wedstrijden uit te zenden. "Als de politie niet wil dat wij families de kans geven om samen naar het voetbal te komen kijken, dan zullen we misschien helemaal geen matchen uitzenden", verklaarde Mohammad Ghassem Ashrafi, de voorzitter van het verbond van bioscoopuitbaters.

Op het WK neemt Iran het in groep F op tegen Argentinië, Nigeria en Bosnië en Herzegovina.