Kroatië profiteert optimaal van verrassend puntenverlies Argentinië dankzij owngoal en strafschop

REUTERS
Kroatië
KRO
Kroatië KRO
2
0
Nigeria NGA
NGA
Nigeria
Kroatië heeft een interessante eerste stap gezet. Anders dan Argentinië in groep D pakten Modric en co wel de drie punten. Nigeria ging met 2-0 voor de bijl na een owngoal van ‘The Super Eagles’ en een omgezette strafschop van de ‘Vatreni’.

Stuk voor stuk interessante voetballers hoor, die Kroaten. Toch liep het allemaal niet zo vlot eenmaal tussen de krijtlijnen. Stroef zelfs, maar een owngoal van Etebo hielp een handje. Net zoals vier jaar geleden begon Kroatië dus aan het WK met een eigen doelpunt (toen Marcelo) in hun voordeel. Rustig – soms iets te rustig - bouwden de ‘Vatreni’ op, al werd er te vaak voor het schot uit de tweede lijn geopteerd. William Troost-Ekong besloot dan maar in de eigen zestien tegenstrever Mandzukic te trakteren op een meer dan stevige knuffel. Luka Modric hield het hoofd boven water na dat mooi gebaar en zette de elfmeter feilloos om. Kovacic liet het nog na om Perisic de 3-0 aan te bieden. Er zit zeker voetballend vernuft in dit Kroatisch elftal, maar dan moet de motor wel op volle toeren draaien.

Etebo devieerde het leer ongelukkig in eigen doel.
AFP Etebo devieerde het leer ongelukkig in eigen doel.

Tactische analyse

‘The Super Eagles’ kropen aanvankelijk in een egelstelling en lieten de bal aan het beter voetballend Kroatië. Ivan Rakitic zakte dan ook heel laag terug om van achteruit de opbouw te verzorgen. Al te vaak liep het echter fout, maar met dank aan een stilstaande fase (lees: een hoekschop) werd het slot op de deur toch in de eerste helft al ontcijferd. Op het uur koos bondscoach Zlatko Dalic voor meer zekerheid door spits Kramaric naar de kant te halen en controleur Marcelo Brozovic op het middenveld te posteren. Nigeria was niet bij machte om zelf iets te forceren en gaf de twee doelpunten al te makkelijk weg.

Rakitic moest de opbouw verzorgen, maar dat liep niet altijd goed af.
AFP Rakitic moest de opbouw verzorgen, maar dat liep niet altijd goed af.

Man van de match: Ante Rebic

Met Ante Rebic ben je nooit klaar. Vraag dat maar aan Niklas Süle van Bayern München. De Kroatische spits die met twee treffers tegen de ‘Rekordmeister’ Eintracht Frankfurt mee de Duitse beker bezorgde, toonde vanavond opnieuw zijn kwaliteiten. Als noeste werkmier, maar ook als pijlsnel aanspeelpunt. Verdween in de tweede helft wel wat uit de wedstrijd en werd dan ook gewisseld voor Mateo Kovacic. De tank geraakte dan toch leeg.

Photo News

Modric: "Deze zege moet de basis zijn waarop we verder bouwen"

"Ik was niet zenuwachtig voor mijn strafschop", stak Modric na afloop van wal. "Ik was volledig gefocust op scoren. Gelukkig lukte dat. Meer moet daar eigenlijk niet over gezegd worden. Ik ben blij met mijn treffer. Het is een geweldige start voor Kroatië. We verdienden deze zege. Nigeria speelde ook goed, maar wij waren beter. Ik geloof dat we op de vleugels van deze zege ons spel verder kunnen opkrikken en zo doorgaan op de weg die we onszelf voor ogen houden en waarvoor we hier zijn."

Nigeriaanse bondscoach erkent: "Kroatië was gewoon beter"

"We zijn heel ontgoocheld deze wedstrijd verloren te hebben", opende Rohr na afloop. "Kroatië was het beter team. We hadden in de tweede helft de kans terug in de wedstrijd te komen. We speelden beter, maar dan kregen we die penalty tegen. We zijn een jong team en zitten nog in een leerfase. Ik hoop dat we het in de volgende wedstrijd vrijdag (om 17u00 Belgische tijd) tegen IJsland al beter zullen doen."

De beste tweets:

De beste foto's:

Photo News
Troost-Ekong neemt Mandzukic stevig vast. Een strafschop is het logische resultaat.
REUTERS Troost-Ekong neemt Mandzukic stevig vast. Een strafschop is het logische resultaat.
Photo News
Opvallend moment: na het laatste fluitsignaal in de eerste helft zochten de Nigeriaanse spelers elkaar op voordat ze naar de kleedkamer trokken.
Photo News Opvallend moment: na het laatste fluitsignaal in de eerste helft zochten de Nigeriaanse spelers elkaar op voordat ze naar de kleedkamer trokken.
Dejan Lovren probeert John Obi Mikel opzij te duwen.
AFP Dejan Lovren probeert John Obi Mikel opzij te duwen.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • René Lippeveld

    Het is juist dat Nigeria met niet al te veel overtuiging speelde, maar wat Mulder e/a er even later van maakten was niets minder dan een karikatuur. De Nigerianen verdienen dat niet en ik had veel beter kunnen leven met 1-1.

  • Guy Bevers

    Grote dank aan scheidsrechter die regelmatig in de weg liep en de aanslagen van Kroatië op de achillespezen van Nigeria ongemoeid liet , Nigerianen geen duel konden aangaan of hij floot voor een overtreding ! Lag al van de eerste minuut vast wie hier zou winnen .