Krijgen we in de winter van 2022 ook in Qatar al een WK met maar liefst 48 landen? Organisatie zegt dat dit "haalbaar" is

EPA
Gastland van het WK 2022 Qatar zegt open te staan voor een WK met 48 landen, mocht de FIFA dat willen. Dat verklaarde een hooggeplaatste functionaris zaterdag in Moskou. Qatar, dat acht jaar geleden als organisator van de wereldbeker van 2022 werd verkozen, is al volop bezig met de voorbereidingen ervan.
In Moskou is er een paviljoen 'Majlis Qatar' en multimediaal museum 'Qatar Elements' vandaag geopend.
EPA In Moskou is er een paviljoen 'Majlis Qatar' en multimediaal museum 'Qatar Elements' vandaag geopend.

"Het is haalbaar. We moeten alleen uitzoeken hoe. Volgens welk formaat zouden ze dan spelen? Zelfs wij kennen het formaat niet," verklaarde Nasser Al Khater, assistent secretaris-generaal van de overheidsinstelling die instaat voor de organisatie van het WK. "Alles hangt af van het formaat. Als het formaat juist in elkaar zit, dan kan het werkelijk een spannende editie worden."

De Wereldvoetbalbond (FIFA) trok het aantal deelnemende landen van het WK van 2026 al op van 32 naar 48. Op vraag van Zuid-Amerika bekijkt de FIFA nu of het mogelijk is om het WK in Qatar met 48 landen te spelen.

EPA

"Alles is gepland volgens een WK met 32 landen. Al het werk dat tot nu toe verricht is, is met het oog op een WK met 32 landen verricht," verklaarde Al Khater. "Maar als we merken dat de nieuwe formule het WK en het voetbal zelf ten goede komt en een meerwaarde biedt, dan zullen we er volledig voor gaan. Als we het gevoel hebben dat het nadelig is voor ons of het voetbal, dan doen we het niet."

Met acht speelsteden zou het WK, mocht het effectief zoals in 2026 met zestien groepen van elk drie landen worden georganiseerd, langer duren dan normaal, tenzij er nog een mede-organisator zou worden gevonden.

Photo News

Een ander mogelijk formaat zou de 48 landen opdelen in zestien al geplaatste landen en een play-off-fase waarin de overige 32 landen het tegen elkaar opnemen voor nog eens zestien plaatsen. De laatste fase, met 32 landen verdeeld over acht groepen, zou dan identiek zijn aan het huidige WK.

Volgens Al Khader zou dit formaat tot meer verrassingen kunnen leiden. Ook dan zou het WK langer duren, hetgeen problematisch is voor Qatar. Door de verschroeiende hitte werd het toernooi eerder al opgeschoven naar de periode november-december. De Europese nationale liga's verzetten zich tegen een uitbreiding van het WK met enkele weken. Al Khader wil dat het formaat ten laatste begin 2019 wordt gekozen. Dan beginnen namelijk de kwalificaties voor het WK. 

 De Qatarezen werden sinds de toekenning van het WK al meerdere malen met de vinger gewezen door mensenrechtenactivisten. Ze worden ervan beschuldigd migranten als moderne slaven in te zetten voor het bouwen van de stadions. Ook hangt er een wolk van corruptie over de toewijzingsprocedure van de FIFA. 

REUTERS29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jacques Delalieux

  Reorganiseren ja, maar dan ook die voorronde afschaffen op het WK zelf, niet de preselectie, die moet blijven, tot er 32 ploegen geselecteerd zijn.. Laat het WK dan starten met 32 ploegen en directe uitschakeling. Net zoals in tennis.

 • Gilbert Gendarme

  Er waren nu al zo veel zwakke ploegen en slechte matchen. Zot zijn ze

 • Jos Fonteijn

  Zouden de grote Europese en Latijns-Amerikaanse voetballanden niet beter uit de FIFA kunnen stappen en een "normaal" WK organiseren met 32 landen in de zomerperiode, in een serieus voetballand ipv nepstadions in de Qatarese zandbak?

 • godelieve rigo

  Belachelijk, nog meer voetbal van bedenkelijk niveau? Voor heel veel geld dans de beer in dit geval de FIFA.

 • Bernaerts Diane

  Erik Defour: waarom zou je in Zuid-Amerika of Australië een winter-WK organiseren? Als het hier winter is, is het daar net zomer!

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00