Is Thibaut Courtois dé doelman van het WK? "Hij is de meest complete keeper ter wereld"

Courtois ging op het schot van Tolisso in de halve finale ondanks zijn lengte bijzonder snel tegen de grond.
EPA Courtois ging op het schot van Tolisso in de halve finale ondanks zijn lengte bijzonder snel tegen de grond.
Niemand belangrijker dan de doelman in een eindfase van een Wereldbeker. Hugo Lloris was al van goudwaarde voor Frankrijk, de Kroaat Danijel Subasic kroonde zich dan weer tot twee keer toe tot penaltyheld. En dan is er natuurlijk nog Thibaut Courtois met zijn vitale reddingen. Nederlandse ex-doelmannen Ronald Waterreus en Ed De Goey zijn alvast onder de indruk. "Hij doet me denken aan Edwin van der Sar in zijn beste jaren."

Poll

Wie is de beste doelman van het WK?

 • Thibaut Courtois (België) 93%
 • Hugo Lloris (Frankrijk) 4%
 • Danijel Subasic (Kroatië) 1%
 • Jordan Pickford (Engeland) 0%
 • Kasper Schmeichel (Denemarken) 1%
 • Iemand anders 1%

Was het Hugo Lloris die de WK-droom van de Belgen doorprikte? Toby Alderweireld zal er alvast wel een tijdje wakker van liggen. Uitgerekend zijn ploegmakker bij Tottenham weerde met een ultieme kattensprong de poging van de Rode Duivel in de halve finale uit zijn doelvlak. "Dat hij die bal nog pakt, is een godswonder", vertelde Ronald Waterreus aan Algemeen Dagblad. De Nederlander noemt het "de save van het toernooi". "Dankzij hem staat Frankrijk in de finale." Is Lloris dan de man die straks de Golden Glove van beste doelman van het WK in ontvangst mag nemen? 

Hugo Lloris zweeft het schot van Alderweireld uit zijn doelvlak. "Een godswonder", noemt Ronald Waterreus het.
AP Hugo Lloris zweeft het schot van Alderweireld uit zijn doelvlak. "Een godswonder", noemt Ronald Waterreus het.

Thibaut Courtois moet alvast zeker niet onderdoen voor zijn collega. Tegen Brazilië zette de doelman van Chelsea al een knalprestatie neer. In de halve finale tegen Frankrijk was dat niet anders. Denk maar aan die voetreflex op de poging van Pavard, of de redding op het schot van Tolisso. "Hij doet me in alles denken aan Edwin van der Sar in zijn beste jaren", is Ronald Waterreus alvast onder de indruk bij AD. "Dat lange lijf, die kalmte, die geweldige reflexen die hij maakte tegen Brazilië en Frankrijk. Doorgaans gaan lange keepers wat langzamer tegen de grond. Courtois niet. En dat maakt hem in de reactie automatisch tien centimeter sneller dan kleinere keepers."

Pavard kreeg een enorme kans, maar Thibaut Courtois zette er zijn rechtervoet nog tegen.
REUTERS Pavard kreeg een enorme kans, maar Thibaut Courtois zette er zijn rechtervoet nog tegen.

Ook Ed de Goey, voormalig keeper van Feyenoord, Chelsea en Stoke City sluit zich daar bij aan. "Courtois is op dit moment de meest complete keeper ter wereld. Hij heeft een keeperslichaam bij uitstek, kan meevoetballen, is ongelooflijk snel in zijn reflexen. Hij had het verdiend om wereldkampioen te worden met België.''

Photo News

"Courtois beheerst alles tot in de perfectie"

Net als het veldspel is ook het keeperswerk geëvolueerd ziet ook De Goey. "Het spel is zoveel sneller en complexer geworden. Juist ook voor doelmannen. Vroeger werd een voorzet gewoon voor de pot gegooid, waardoor je als keeper nog tijd had om te anticiperen. Nu zijn die onderdelen dermate goed getraind dat je als doelman ongelooflijk snel moet zijn om te reageren. Man, keepen is zoveel moeilijker geworden. Als je dan ziet hoe Courtois werkelijk alles tot in de perfectie beheerst... Ongelooflijk. Kunst is het." Ronald Waterreus en Ed de Goey hebben Lloris en Courtois dan ook hoog zitten. "Ze zijn de crème de la crème van deze generatie. Als ze ooit stoppen, worden ze alleen maar nóg groter."

AFP42 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • luc Vandyck

  Ik ga akkoord met wat ik van het aantal spelers gezien heb. Courtois :SUPPER. Maar we hebben amper reserve keepers gezien , laat staan op tornooi ! Dus is mijn antwoord steeds niet objectief .

 • Ruby Robeyns

  Goede doelman maar beslist niet de beste van de wereld! Waarschijnlijk wel de grootsverdiener van de doelmannen van de wereld?

 • Freddy Van Hulst

  grote keeper maar precies een kleine mens; niet eens Mignolet z'n 90 minuten gunnen in de vutmatch tegen Engeland of nu in de kleine finale

 • Raf Vertongen

  Duidelijk dat je niks van voetbal kent Marc Peeters

 • rudy janssens

  We verliezen tegen de fransen omdat Courtois een mindere match speelde dan Lloris. Die goal is geen blunder maar wel een fout van Toby en Thibaut. Die zogezegde redding met zijn voet was goed uitgekomen en groot gemaakt maar een reactie was er niet . Lloris vond ik beter.

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00