IN BEELD. Kroatische spelers toegejuicht door 300.000 (!) fans in Zagreb

EPA
Een gigantische rood-witte mensenmassa heeft in Zagreb de Kroatische voetballers, vicewereldkampioen, feestelijk ontvangen. De politie spreekt van meer dan 300.000 supporters. Nooit eerder kwamen zo veel mensen bij elkaar in Kroatië.

Op grote schermen was de hele tocht, die meer dan vier uur duurde, vanop de luchthaven naar het centrum van Zagreb te volgen. Bij hun aankomst op de luchthaven kregen Modric en co al een eresaluut van het brandweerkorps, dat met water een triomfboog maakte. 

Nooit tevoren kwamen meer dan 300.000 mensen bij mekaar in Zagreb, zelfs niet bij grote politieke manifestaties in de jaren 1990. In Brussel kwamen gisteren nog 40.000 mensen bijeen om de Rode Duivels te ontvangen.

De knotsgekke dag in Zagreb in beeld:

AFP
AFP
Photo News
Photo News

Ultranationalistische zanger Thompson mag aan boord van Kroatische spelersbus

De ultranationalistische zanger Marko Perkovic, beter bekend als Thompson, ging trouwens aan boord van de Kroatische spelers bij hun huldiging in de hoofdstad Zagreb. Thompson wordt beschuldigd van sympathie voor de fascistische Ustasabeweging.

"De enige echte koning is gearriveerd. Komaan Kroatië", schreef voetballer Ivan Rakitic op Instagram onder een foto waarop hij poseert met Thompson. Op de livebeelden op de Kroatische televisie was ook te zien dat aanvoerder en Speler van het Toernooi Luka Modric stond te praten met de aangebrande zanger.

Thompson, 51 jaar, wordt bekritiseerd omdat hij zijn publiek tijdens concerten wel eens "Za dom spremni" liet scanderen, de groet van de Ustasabeweging, die aan de macht was in de eerste helft van de jaren 1940 en toen honderdduizenden Serviërs, joden, Roma's en politieke tegenstanders liet vermoorden. In verschillende Europese landen werden concerten van Thompson verboden. 

AFP
REUTERS
AFP
REUTERS
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
REUTERS
Photo News
AFP
Photo News
AFP
REUTERS
EPA
EPA
AFP
AFP
AFP32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Stevens

  Joyce...jij hebt dus echt geen enkel benul he. Ik werk met een Kroatische collega en ook zij zegt dat deze Thompson er zeer dubieuze ideeën op nahoudt. Dat hij verder ook zingt over vaderlandsliefde doet niet terzake. Heeft niets met links te maken, maar met feiten. Verdiep je eerst eens in de materie voor je iets roept.

 • Nick Du-Feu

  De aankomst op het marktplein in Zagreb was voorzien om 16u30. Effectieve aankomst was 21u30. Dus de totale rit was wel een beetje meer dan de 4 uur die wordt beweerd in het artikel. De dag nadien zijn de trainer en spelers elk naar hun eigen geboortedorp getrokken en kregen ze daar ook nog eens een heldenontvangst. Kroatië had echt verdiend om te winnen. DE ECHTE kampioenen voor mij. Mijn zoveelste vakantie naar Kroatië gaat dit jaar top zijn.

 • Urdi De vos

  Die zijn voor mij WK winnaars en niet die klootzakken van de Fransen anti voetbal op zijn best.

 • Lobs Huygens

  Kheb het van int begin gezegd Kroatië gaat nog iet worden. Niks dan lof voor de Kroaten had ne verdiende kampioen geweest.

 • dominique castelein

  proficiat aan Kroatie en de Kroaten,wat een verschil met Parijs,half verwoest door de 'lieve'allochtonen,bruin en zwart gespuis,in Zagreb,geen vuiltje op de grond noch in de lucht,proficiat,zo miet het zijn

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00