Gary Lineker hekelt corruptie binnen de FIFA

Gary Lineker.
EPA Gary Lineker.
Oud-voetballer Gary Lineker is naar eigen zeggen 'ziek' van de corruptie binnen de wereldvoetbalbond FIFA. Het feit dat Qatar het WK 2022 toegewezen heeft gekregen, noemt hij belachelijk. "Het hele zaakje stinkt gewoon", zegt Lineker in een interview met GQ Magazine.

Voor het WK van 2018 zat hij in het bidteam voor Engeland, maar Rusland kreeg het toernooi toegewezen. Dat had Lineker naar eigen zeggen wel zien aankomen. "Voordat Qatar het toernooi kreeg, was ik met David Beckham een hamburger aan het eten. We waren bezig om steun te krijgen voor ons bid. Prins William en David Cameron deden dat ook. Ik zei toen tegen Becks: 'We zijn het enige land die dit doet. Het hele zaakje stinkt, het is allang besloten'."

De presentator van Match of the Day vervolgt: "Het maakt je gewoon ziek, of eigenlijk dat hele FIFA-instituut maakt je ziek. De corruptie op dat niveau is gewoon misselijkmakend. Sepp Blatter runt de FIFA als een dictator en er komt zoveel nonsens uit zijn mond."

"Bespottelijk"
Dat Qatar het WK voor 2022 heeft gekregen, vindt hij dan ook bespottelijk. "Ik ben er niet tegen dat het WK over de hele wereld gespeeld wordt. Maar ze moeten toch hebben geweten dat de zomers daar extreem heet zijn. Je moet voorzichtig zijn in wat je zegt, maar de corruptie is gewoon... bah."

Lineker is van mening dat Engeland zich uit principe maar helemaal niet meer beschikbaar moet stellen voor een groot toernooi.