Fysiek sterkere Russen geven Saoedi-Arabië pak voor de broek: 5-0!

REUTERS
Rusland
RUS
Rusland RUS
5
0
Saudi-Arabië SAU
SAU
Saudi-Arabië

Rusland heeft de eerste klus op dit WK zonder al te veel moeite geklaard. Het won met liefst 5-0 van Saoedi-Arabië onder de regie van Golovin. Yuri Gazinsky was echter de man die als eerste de geschiedenisboeken in ging. Niet omdat hij een wondermooie treffer tegen de touwen knalde, wel omdat hij de eerste Rus is die de openingstreffer op een WK wist te scoren. Overigens zijn eerste doelpunt in het nationale shirt tout court. 

Verdedigend zat het dan ook allemaal niet goed in elkaar bij Saoedi-Arabië. Het is al de elfde keer op rij dat de ‘Groene Haviken’ in een partij op het WK minstens een doelpunt slikken. Voor hun laatste clean sheet moeten we al terug naar de Verenigde Staten in 1994 en hun wedstrijd tegen België. Na het uitvallen van Dzagoev, trad Cheryshev op het voorplan. Hij kroonde zich tot de eerste invaller die wist te scoren in een openingswedstrijd. In het ultieme slot trapte Rusland het gaspedaal na de 3-0 van Dzyuba nog wat in. Cheryshev schilderde zijn tweede van de avond heerlijk binnen en Golovin zorgde zelf voor de kers op de taart door een vrije trap in doel te krullen: 5-0.

Die 5-0-zege is tevens sinds 1934 de grootste overwinning in het eerste duel van een Wereldbeker. 84 jaar geleden veegde gastland Italië in Rome met 7-1 de vloer aan met de Verenigde Staten.

REUTERS

Tactische analyse

Het is niet toevallig dat de Saoedi’s twee doelpunten slikten op een hoge voorzet. Het team van Juan Antonio Pizzi is de kleinste selectie van dit WK met een gemiddelde grootte van 1,762 meter. Iets waar de Russen, die overigens ook fysiek sterker waren, gretig van profiteerden. Na de openingstreffer lag de defensie van Saoedi-Arabië helemaal op apegapen door het veelvuldige balverlies. Vooral Golovin zat er vaak met zijn voetje tussen. De meeste aanvallen vertrokken toch vooral bij de Russische spelverdeler. 

EPA

Man van de Match: Aleksandr Golovin

Behield goed het overzicht en verdeelde het spel. De 22-jarige speler van CSKA Moskou was toch degene die snel voor de omschakeling zorgde na balverlies van de 'Groene Haviken'. Meestal vloeide daar ook gevaar uit en dat was zeker het geval bij de 3-0. Golovin zorgde namelijk voor de assist bij de treffer van Dzyuba (Golovin zou uiteindelijk voor twee assists zorgen). In het slot krulde hij een vrije trap nog zelf piekfijn binnen. Nu ook Dzagoev (na Kokorin) met een blessure kampt, moet Golovin maar op het Russisch voorplan treden. Een zware last om te dragen op zijn nog jeugdige leeftijd. 

De Wereldvoetbalbond FIFA benoemde dan weer Denis Cheryshev tot Man van de Match. De Rus was goed voor twee treffers.

REUTERS

De beste tweets

De beste foto's

EPA
Photo News
EPA
REUTERS
De Russische doelman Igor Akinfeev beleefde een eenzame avond.
REUTERS De Russische doelman Igor Akinfeev beleefde een eenzame avond.

Bondscoach Saoedi-Arabië: "Ik denk dat we van tactiek moeten veranderen"

Hij was naar eigen zeggen al blij dat hij tot de WK-selectie van Rusland behoorde. Denis Cheryshev kreeg als vroege invaller in de openingswedstrijd tegen Saoedi-Arabië (5-0) echter meteen de nodige speeltijd. Met twee gave treffers kroonde de 27-jarige middenvelder van Villarreal zich tot een van de uitblinkers. "Hier had ik nooit van durven dromen", liet hij euforisch weten. Cherishev scoorde in de extra tijd met een fraai afstandsschot. "Daar heb ik flink op getraind", legde hij uit. "Daardoor kon ik meteen uithalen. Ik hoefde niet na te denken."

Bondscoach Juan Antonio Pizzi van Saoedi-Arabië trachtte na de afstraffing de moed erin te houden. ,Voor ons was dit een heel zware wedstrijd. Deze grote nederlaag komt onverwacht en doet pijn. Rusland speelde heel goed, terwijl wij een slechte prestatie leverden. Dat verklaart deze hoge uitslag. We moeten dit duel maar snel vergeten en ons concentreren op de volgende wedstrijd tegen Uruguay. Ik denk dat we van tactiek moeten veranderen. Ik blijf echter vertrouwen houden in mijn spelers." 

Juan Antonio Pizzi, bondscoach van Saoedi-Arabië.
EPA Juan Antonio Pizzi, bondscoach van Saoedi-Arabië.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.



30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin Van Roy

  Jurgen Maes dan hoeven we van de Duitsers geen schrik te hebben he want zij hebben met moeite 2-1 gewonnen tegen deze volgens u zeer zwakke Saoudi's

 • Wouter Van de Walle

  Zwakke match maar toch paar mooie doelpunten dus heb al slechter geweten :p En voor degenen die toch weer moeten neuten, ik vind Frank Raes nog steeds bij onze betere commentatoren en Karl Van Nieuwkerke is een topper ene helemaal niet irritant ;) In tegenstelling tot die zuurpruimen hier

 • Christophe de Smet

  Precies nen 3e nationaler tegen nen 3e provincialer,, triestig,,, zelfs Rusland kan geen 3 passen na elkaar goed geven,,, een geluk dat ze tegen premeniemen gespeeld hebben,, belachelijk

 • marnix laureyns

  Wat komt zo een ploeg als SArabie hier doen?

 • Guido neerinckx

  Eigenaardige Belgische analisten op VRT: als Belgie wint met 4 - 1 tegen Costa Rica is dat schitterend, als Rusland met 5 - 0 wint van Saoudie Arabie is dat zwak. Kan niet volgen.