FIFA: "Twaalf WK-stadions in Qatar heeft geen enkele zin"

PHOTO_NEWS
Twaalf stadions in Qatar bouwen voor het WK voetbal van 2022 heeft geen enkele zin. Dat is althans de mening van Jérôme Valcke, de secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond (FIFA). Hij is van oordeel dat acht stadions het juiste aantal is.

Qatar, dat oorspronkelijk sprak van het bouwen van twaalf nieuwe stadions, bekijkt momenteel samen met de FIFA of dat aantal teruggeschroefd kan worden. "Ik was de eerste om tegen Qatar te zeggen dat twaalf of zelfs tien stadions te veel is. Voor de grootte van het land zijn acht stadions meer dan voldoende", meldde Valcke op een forum in Lausanne. Een WK-organisator moet minstens acht speelstadions hebben, waarvan er één minimum 80.000 toeschouwers moet kunnen herbergen.

Polemieken
Sinds de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar regent het polemieken. Er bestaat vooral onenigheid over de datum waarop het tornooi moet plaatsvinden. Tijdens de zomer lopen de temperaturen in het emiraat volgens de FIFA te hoog op om er te kunnen voetballen. Een WK in de winter zou dan weer problemen voor de kalender met zich meebrengen. "De Wereldbeker zal in de winter gespeeld worden, ik denk dat intussen iedereen dat al gezegd en herhaald heeft", aldus Valcke. "In maart 2015 zal het uitvoerend comité van de FIFA proberen uit te zoeken wanneer het WK concreet gespeeld kan worden."