FIFA bevestigt puntenverlies Bolivia in beroep

Nelson Cabrera (links) in het shirt van Bolivia.
anp Nelson Cabrera (links) in het shirt van Bolivia.
De Wereldvoetbalbond FIFA heeft vandaag het verlies van vier punten voor Bolivia in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep voor het WK van 2018 bevestigd. De Bolivianen stelden tijdens twee kwalificatieduels een niet-reglementaire speler op.

De FIFA strafte Bolivia begin november met twee forfaitnederlagen, omdat de ploeg de niet-speelgerechtigde Nelson Cabrera had opgesteld. Volgens de FIFA mag de 33-jarige verdediger alleen voor Paraguay uitkomen. Hij deed echter mee bij Bolivia in de twee wedstrijden in september. Bolivia won met 2-0 van Peru en hield Chili op 0-0, maar de Chilenen dienden klacht in bij de disciplinaire commissie van de FIFA. Na de beslissing van die commissie hield Bolivia 0 op 6 in plaats van 4 op 6 over aan beide wedstrijden. Bolivia tekende beroep aan, maar kreeg nul op het rekest.

Cabrera verzamelde in 2007 één selectie voor Paraguay, sinds 2013 woont hij in Bolivia. De verdediger kreeg in februari 2016 de Boliviaanse nationaliteit, maar volgens de FIFA-reglementen moet een speler bij het wisselen van nationale ploeg vijf jaar onafgebroken vertoeven in het nieuwe land waarvoor hij uitkomt.

Door het puntenverlies blijft Bolivia in de stand na tien van de achttien speeldagen negende en voorlaatste in de kwalificatiegroep. Chili, dat dus twee punten extra krijgt, stijgt naar plaats vier. De beste vier landen gaan naar het WK, de nummer vijf krijgt een herkansing in een barragewedstrijd tegen een land uit Oceanië.