FIFA beslist dat wedstrijden Duivels niet verlaat worden

De Arena de Sao Paulo, waar de Duivels hun laatste groepsmatch tegen Zuid-Korea spelen.
AFP De Arena de Sao Paulo, waar de Duivels hun laatste groepsmatch tegen Zuid-Korea spelen.
De Internationale Voetbalfederatie (FIFA) gaat niet in op de vraag van de Braziliaanse Spelersvakbond (Fenapaf) om wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal te verlaten. Dat meldt de FIFA in een communiqué.

Fenapaf maakt zich zorgen om het vroege uur van de wedstrijden op het WK. Zo zijn er partijen die al om 13u00 lokale tijd afgetrapt worden, een moment van de dag waarop het in Brazilië bijzonder warm en vochtig kan zijn. Die 24 wedstrijden (van de 64) wil Fenapaf met drie uur uitstellen. Bij die partijen zitten België-Algerije (17/06, 18u in België) en België-Rusland (22/06, 21u in België).

Fenapaf besloot op basis van een studie naar de rechter te stappen. Volgens de spelersvakbond zou de FIFA immers alle dialoog rond dit onderwerp vermijden. De Wereldvoetbalbond beweert echter zelf de nodige studies uitgevoerd te hebben rond de wedstrijduren. Op basis daarvan werden er hier en daar al zaken aangepast.

De Internationale spelersvakbond FIFPro kwam dan weer met het voorstel om tijdens de wedstrijden extra drinkpauzes in te lassen. Daarop antwoordde de FIFA dat het onderbrekingen van twee minuten zal toelaten. Eén per helft, na 30 minuten spelen, als de temperaturen de 32 graden Celsius overschrijden.