FBI onderzoekt toewijzing WK's Rusland en Qatar

De FBI neemt documenten in beslag bij de FIFA.
EPA De FBI neemt documenten in beslag bij de FIFA.
De FBI besteedt in het onderzoek naar de omstreden handel en wandel van het bestuur van de FIFA wel degelijk ook aandacht aan de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. De organisatie daarvan werd gegund aan respectievelijk Rusland en Qatar.

Een betrokken Amerikaanse juridische functionaris heeft dat, op voorwaarde van anonimiteit, bevestigd tegenover het Britse persbureau Reuters. De Zwitserse autoriteiten lieten al eerder weten dat ze nagaan of er bij de WK-procedures sprake is geweest van omkoping of andere malafide praktijken.

De minister van buitenlandse zaken van Qatar Khaled al-Attiyah reageerde onmiddellijk. Hij benadrukte dat het emiraat eerlijk te werk is gegaan bij zijn 'bid' en het geen enkele blaam treft. Het titeltoernooi moet dan ook gewoon doorgaan in het schatrijke woestijnstaatje.

"Er kan geen sprake van zijn dat Qatar het WK wordt ontnomen. We hebben alle vertrouwen in de zorgvuldigheid van de procedure. We verdienden het te winnen, omdat we het beste plan hebben gepresenteerd'', aldus Al-Attiyah. Hij vermoedt dat er vooroordelen met een racistisch tintje steken achter de haatcampagne die wordt gevoerd. "Voor sommigen is het zeer moeilijk te verteren dat een Arabisch islamitisch land het toernooi heeft gekregen, alsof het daarop geen recht zou hebben.''