Duizenden dakloze arbeiders manifesteren in speelstad Sao Paulo

REUTERS
Duizenden leden van de Beweging van dakloze arbeiders (MTST, Movimento dos Trabalhadores Sem Teto) hebben donderdag (plaatselijke tijd) in het Braziliaanse Sao Paulo gemanifesteerd tegen het gebrek aan woningen en het bedrag dat aan het wereldkampioenschap voetbal gespendeerd wordt. Volgens de militaire politie ging het om 15.000 manifestanten, terwijl de organisatoren er meer dan 30.000 telden.

Behalve een betere leefsituatie eisten de manifestanten ook betaalbare huurprijzen en beperking op vastgoedspeculatie. "We zijn hier tegen het WK. Tegen de enorme uitgaven voor de Mondial, terwijl wij geen woning, geen gezondheid, niets hebben", aldus Luiz Giovani, lid van de MTST, bij het begin van de manifestatie. Naast de beweging namen ook andere sociale organisaties en WK-tegenstanders deel.

De protestmars verliep vreedzaam. Op verschillende protestborden stonden leuzen gericht tegen het WK, zoals "FIFA keer terug naar huis" en "Er zal geen wereldbeker zijn".

De manifestatie volgt op een staking van de buschauffeurs, van dinsdag op woensdag, die een miljoen gebruikers van het openbaar vervoer trof. Dat viel samen met een 24 uren-staking van de burgerlijke politie.

In Sao Paulo wordt op 12 juni het WK voetbal op gang getrapt met een openingsmatch tussen thuisland Brazilië en Kroatië. België speelt er op 26 juni zijn derde groepswedstrijd tegen Zuid-Korea. In de stad zullen volgende week de werknemers van de metro vergaderen. Mogelijk wordt een staking aangekondigd, die miljoenen pendelaars kan treffen.