Drama voor Italië en afscheidnemende Buffon: geen goals tegen Zweden en voor eerst sinds 1958 er niet bij op WK

afp
Persoonlijk drama voor 'Gigi' Buffon, blijdschap bij Sebastian Larsson. Zweden ten koste van Italië naar het WK in Rusland. afp
Italiaanse rampavond in Milaan. Na 1-0 verlies in Zweden raakte de Squadra vanavond niet voorbij het Zweedse blok. Italië miste creativiteit en genialiteit en is er voor het eerst sinds 1958 niet bij op de eindronde van een WK. Zweden speelde niet eens goed, maar verdedigde stug en dat volstond in een zenuwslopende partij (0-0). Persoonlijk drama voor Gianluigi Buffon (39), die eind dit seizoen afscheid neemt maar dat niet zal kunnen doen op het grootste toneel.

Van Pirlo, dat andere monument, hadden de Azzurri al afscheid genomen, nu moeten ze dat ook in versneld tempo doen van Buffon. Geen zesde WK voor 'Gigi'. De legendarische doelman liet meteen na afloop de tranen de vrije loop. In zijn 175ste interland bevestigde hij zijn afscheid van de nationale ploeg. "Dit spijt me zo erg", huilde Buffon. "We hebben voor het hele land gefaald. Het is niet zo dat we Zweden hebben onderschat. Maar we misten wel de scherpte om te scoren. Ik wens jonge doelmannen als Gianluigi Donnarumma en Mattia Perin veel succes. Ik hoop dat ze me niet gaan teleurstellen."

Photo News

In een match waarin hij alleen opviel omdat hij in de vijf minuten blessuretijd bij twee corners mee naar voren trok. Een redding die term waardig had hij in de negentig minuten niet eens moeten verrichten. Zo defensief kwam Zweden voor de dag. Geen verrijking voor het WK straks, dit Zweden. Maar het was wel de juiste tactiek om de viervoudige wereldkampioen (1934, 1938, 1982, 2006) te fnuiken. Want waar Italië achterin wel nog over kwaliteit en ervaring beschikt met Chiellini, Bonucci en Barzagli, is het voorin huilen met de pet op in de laars. 

Een gebrek aan aanvallende slagkracht brak de Squadra al snel zuur op in de tweestrijd met Spanje in de poules. Ook tegen Zweden zou Italië in twee keer meer dan 90 minuten niet kunnen scoren. Alleen in het derde kwartier leken de Azzurri te gaan toeslaan en creëerden ze gevaar. Dikwijls via de voet van Jorginho, de metronoom op het middenveld van Napoli die vanavond zijn kans kreeg. Maar Candreva, Immobile en Florenzi wrongen de wenkende kansen de nek om. Geen killers meer zoals Luca Toni, dit Italië, geen vernuft meer genre Francesco Totti, geen vista meer zoals Andrea Pirlo. Laat staan dat er nog een Roberto Baggio rondloopt. Ook bondscoach Ventura is weinig illuster. En bovendien ten dode opgeschreven. Bijzonder pijnlijk hoe De Rossi niet eens wou invallen (zie video hieronder). "Waarom moet ik erin? We moeten niet gelijkspelen, we moeten winnen!" wijzend naar Insigne die geen minuten kreeg.

AFP

Ventura pakte na de pauze alleszins uit met de verkeerde wissels. Zijn flanken Darmian en Candreva naar de kant gehaald voor meer slappe steriele kost. De Zweden zagen het graag gebeuren en werkten alles weg. Het was nog brokkenpiloot Lustig die hen bijna eigenhandig de nek omdeed met een onhandige charge in de eigen zestien, terwijl hij ook zijn best deed om een own-goal te maken. De Italianen bleven frustreren, bevangen door de stress. Het Giuseppe San Meazza akelig stil. Alsof deze rampavond onvermijdbaar was. Invallers Belotti, El Shaarawy, Bernardeschi: te weinig, net zoals Gabbiadini of Immobile, die andere aanvallers. Ook de Spaanse ref Lehoz bood geen Italiaanse hulplijn en negeerde de vele penaltyclaims. In voetbalminnend Italië verkeren ze in rouw. Ten huize Buffon wordt het een zwarte Kerst. Glorie met de 'Oude Dame', het is het enige wat hem nog rest.

Arme Gigi Buffon.
AFP Arme Gigi Buffon.

Voor Zweden wordt het de twaalfde WK-eindronde, de eerste sinds 2006. Italië was er slechts twee keer eerder niet bij: in 1930 in Uruguay en in 1958 in Zweden.

AFP
AFP
REUTERS
Sebastian Larsson houdt zijn Zweeds truitje in de lucht na de kwalificatie.
AFP Sebastian Larsson houdt zijn Zweeds truitje in de lucht na de kwalificatie.

Negenentwintig landen plaatsten zich al voor het WK in Rusland (14 juni-15 juli):

AFRIKA: Egypte, Marokko, Nigeria, Senegal, Tunesië

AZIË: Iran, Japan, Saoedi-Arabië, Zuid-Korea

EUROPA: België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, IJsland, Kroatië, Polen, Portugal, Rusland, Servië, Spanje, Zweden, Zwitserland

NOORD-AMERIKA: Costa Rica, Mexico, Panama

ZUID-AMERIKA: Argentinië, Brazilië, Colombia, Uruguay

Bonucci druipt af.
REUTERS Bonucci druipt af.
Jan Andersson mag met Zweden zowaar naar het WK.
REUTERS Jan Andersson mag met Zweden zowaar naar het WK.
REUTERS
Vertwijfeling bij de Italiaanse bondscoach Giampiero Ventura
AFP Vertwijfeling bij de Italiaanse bondscoach Giampiero Ventura
Florenzi miste enkele goeie Italiaanse kansen.
EPA Florenzi miste enkele goeie Italiaanse kansen.30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ben Martens

  En geen rellen in Italië en Genk? Geen winkels geplunderd? Geen auto's in brand gestoken? Geen politie bekogeld met stenen en geen straatmeubilair gesloopt? Ah, juist, da's enkel wanneer er gewonnen wordt. Of zou het toch de aard van het beestje zijn...

 • Sacha Van der Putten

  Terwijl de rest ligt te wenen, gaat Buffon de tegenstander feliciteren. Grote klasbak, hij moet en zal een gepast afscheid krijgen

 • Benoit Achten

  Spijtig, maar ze hebben een mindere lichting op dit moment. Net zoals Nederland trouwens...

 • wally kennes

  Anti voetbal? Ze moeten er maar ene instampen! Volgens mij MOEST Italie doorgaan. 2 zuivere handsballen niet gefloten voor Zweden!

 • Christiaan Goethals

  Gezien hoe ze wonnen van België twee jaar geleden? Een afgang dus en maar klagen over de Rode Duivels.