Dodelijke dengue-epidemie dreigt uit te breken in twee speelsteden Rode Duivels

Brazilië dreigt tijdens het WK voetbal ten prooi te vallen aan knokkelkoorts, ook wel bekend als dengue. Dat meldt het medische vaktijdschrift 'The Lancet Infectious Diseases'. Drie speelsteden in het noordoosten worden het meest bedreigd. Ook in twee speelsteden waar de Rode Duivels hun wedstrijden afwerken, dreigt een uitbraak. De ziekte kan tot de dood leiden.

The Lancet baseert zich op de temperaturen en regenbuien en op dengue-uitbraken in het verleden. Daaruit blijkt dat er een verhoogd risico bestaat op knokkelkoorts in het noordoosten van het land, waar gevoetbald wordt in Natal, Fortaleza en Recife. Het risico ligt ook boven het gemiddelde in twee speelsteden van de Rode Duivels, met name Rio de Janeiro en Belo Horizonte. Het openingsduel van de Belgen vindt op 17 juni plaats in Belo Horizonte. Rio de Janeiro vormt op 22 juni het decor voor de match tegen Rusland.

Geen vaccin
Dengue wordt vooral door de mug Stegomyia aegypti overgedragen en is in vochtige tropische gebieden wijdverspreid. De ziekte tast de gewrichten aan en kan tot de dood leiden. Er bestaat geen vaccin tegen dengue.

Hoewel er dus een hoger risico bestaat in het noordoosten van Brazilië tegenover de rest van het land, is het risico in absolute termen nog steeds klein, zo zeggen de wetenschappers.