Dirk Kuyt weet hoe Oranje kan schitteren op het WK

Kuyt naast bondscoach Van Gaal
ANP Kuyt naast bondscoach Van Gaal
De Nederlandse aanvaller Dirk Kuyt kijkt met een goed gevoel terug op de WK-finale in Zuid-Afrika van alweer vier jaar geleden. De 33-jarige international vindt dat er lessen getrokken kunnen worden uit dat duel. Die lessen kunnen Oranje opnieuw naar topprestaties leiden.

"We jutten elkaar op. De teamgeest, de wil om te winnen en het vertrouwen in elkaar waren ongelooflijk groot", zegt Kuyt tegen De Telegraaf over het geslaagde WK in 2010.

Vertrouwen in het team is dan ook essentieel volgens de Katwijker. "Zelfs als je tegen spelers staat die individueel beter zijn dan wij - wanneer de buitenwacht zegt dat we kansloos zijn - dan moeten we de overtuiging hebben dat wij als winnaar van het veld afstappen."

Toch weet Kuyt ook dat er nu een ander elftal staat, eentje dat zich nog volop moet bewijzen. "Hoe deze selectie zich verhoudt tot die van 2010, zal moeten blijken." De spits van het Turke Fenerbahçe vindt dat er grote rol is weggelegd voor de ervaren jongens binnen het team. "Ik denk dat het belangrijk is dat de oudere jongens hun ervaringen delen. We moeten opnieuw een bepaalde teamgeest ontwikkelen en de jonkies meetrekken in het enthousiasme en het geloof dat we ook dit WK echt iets kunnen bereiken."

De blonde routinier is er in ieder geval klaar voor. "Naarmate ik ouder word, laat ik veel meer voor het voetbal dan toen ik 20 was. Destijds dacht ik dat ik er alles aan deed. Nu weet ik pas wat er wordt gevraagd. Daardoor voel ik dat ik dit WK belangrijk kan zijn."