De (WK-)mascotte: al sinds 1966 een zekerheid op grote toernooien

AP/RV
In 1966 zag de allereerste officiële WK-mascotte het licht en sindsdien paseerden heel wat opvallende creaties de revue. Ook op de EK's werd er telkens een nieuwe mascotte uit de mouw getoverd. 

Officiële mascotte WK 2018: Zabivaka

De Russen mochten tussen drie verschillende mascottes kiezen. Een wolf, een kat of een tijger in een astronautenpak. Liefst een miljoen Russen kozen uiteindelijk voor de wolf die de naam Zabivaka krijgt. Vrij vertaald in het Russisch: "Hij die scoort." 

AP

Allereerste officiële mascotte in 1966: World Cup Willie

De WK-mascotte zag in 1966 het licht. Toen werd het immense toernooi georganiseerd in Engeland en toverden de Britten World Cup Willie uit de hoge hoed. Willie was een leeuw (naar de bijnaam van de Engelse voetbalploeg, The Three Lions) die werd uitgedost in de Union Jack.

Belgisch getinte mascotte, EK 2000: Benelucky

In 2000 mocht België een groot voetbaltoernooi organiseren. Met buurland Nederland weliswaar. Beide landen kwamen dan ook op de proppen met een mascotte die zowel Belgisch als Hollands getint was. De kleuren van de vlaggen vloeiden mooi in elkaar over op het hoofd van een leeuw. Gedoopt als Benelucky.

RV

Officiële mascotte WK 1986: Pique

Dan naar het WK waar onze Rode Duivels hun beste prestatie neerzetten. Die vierde plek in Mexico 1986 dus. Daar zwaaide Pique als mascotte de plak. Aanvankelijk was het aan Colombia om dat WK te organiseren, maar door economische redenen nam Mexico over. Pique staat bol van de Mexicaanse stereotypes. Denk maar aan de kenmerkende snor en de sombrero. Pique zag ook hoe op dat WK de wereld kennismaakte met de 'Mexican Wave'.

kos

Officiële mascotte WK 1990: Ciao

In 1990 kwam de Italiaanse klasse boven drijven bij de WK-mascotte. De creatie kreeg de naam 'Ciao' mee en bestond uit enkele aan elkaar gemaakte blokken. Groen, wit en rood waren de kleuren die de bovenhand namen en de voetballiefhebbers raakten op slag verliefd.

RV

Officiële mascotte WK 1994: Striker

In 1994 kozen de Amerikanen er voor om de 'beste vriend van de mens' eens in de kijker te zetten. Striker werd een hond die gekleed was in een voetbaluitrusting. Inclusief de voetbalschoenen.

RV

Officiële mascotte WK 1998: Footix

De blauwe haan Footix moest de Franse nationale ploeg naar succes loodsen. Met succes, want Frankrijk won het toernooi uiteindelijk door in de WK-finale Brazilië te kloppen. 

kosReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00