De winnaars en verliezers van een WK in de winter

PHOTO_NEWS
Het advies van de FIFA-werkgroep het WK voetbal van 2022 in Qatar in november/december te houden, kent een aantal winnaars maar zeker ook verliezers. Een overzicht:

WINNAARS

Voetballers: De spelers blijven - vooral op de trainingscomplexen - zomerse temperaturen van 40 graden of meer bespaard. In de winter is het in Qatar aangenaam met temperaturen tot een graad of 25.

IOC: Januari/februari 2022 gold als alternatief voor het WK voetbal. Dat zou concurreren met de Olympische Winterspelen (4-20 februari) in Almaty of Peking.

Zomersporten: Een WK voetbal in de zomer trekt massale aandacht. Bijvoorbeeld tennis (Wimbledon) en wielrennen (Tour de France) 'sneeuwen' nu niet onder.

Bars, cafés, feestzalen, kantines: Deze etablissementen krijgen de kans de publieke huiskamer te worden van miljoenen voetballiefhebbers.

Duivelscamping: Gerieflijk, deelnemers zweten de tent niet uit.

EPA
BELGA
PHOTO_NEWS

VERLIEZERS

Voetbalclubs: Topploegen moeten in het 'hoogseizoen' hun internationals bijna twee maanden missen en willen schadevergoeding.

Europese competities: Moeten het speelschema omgooien. In bijvoorbeeld de Jupiler Pro League kan de kalendermaker geen wedstrijden plannen tussen eind oktober en begin januari. In de Engelse Premier League geen voetbal op Boxing Day (tweede kerstdag), de lucratiefste speeldag van het jaar. Heel het drukke kerstprogramma in Engeland is om zeep.

UEFA: De 'geldpers' Champions League moet worden aangepast. Normaal vallen in november/december de beslissingen in de groepsfase.

FIFA: Sepp Blatter, de voorzitter van de wereldvoetbalbond, zal de schatkist moeten openen om de clubs en competities te compenseren. De Zwitser, die een nieuwe termijn nastreeft als preses, ligt sowieso onder vuur door de keuze voor Qatar.

Wintersporten: Het skiseizoen is in volle gang. Schaatsen kan door de overdekte banen nog programmeren na de jaarwisseling.

TV-markt: In de Verenigde Staten is november/december 'football-time'. De 'zomerstop' is voor de Amerikaanse zendgemachtigde Fox veel lucratiever. In Engeland is 'soccer' op 26 december juist commercieel zeer aantrekkelijk.

Supporters: Voor de thuisblijvers geen barbecues en biertenten maar straatfeesten in winterjas met handschoenen aan.

PHOTO_NEWS
EPA
PHOTO_NEWS
ANP
ANP
ANP
ANP
ANP
REUTERS
PHOTO_NEWS
ANP
PHOTO_NEWS