Beslissing over uitbreiding naar WK met 40 landen wordt in oktober genomen

De beslissing over een mogelijke uitbreiding van het aantal WK-deelnemers naar 40 landen wordt in oktober genomen. Dat is vandaag bekendgeraakt in de rand van het congres van de Wereldvoetbalbond (FIFA) in Mexico City.

Op 13 en 14 oktober wordt in het Zwitserse Zürich vergaderd over de modaliteiten van het WK voetbal van 2026 en dan komt ook het aantal deelnemers op tafel. Sinds 1998 doen 32 landen mee aan de eindfase van het WK. Maar na het wereldkampioenschap van 2022 in Qatar kan dat veranderen. Kersvers FIFA-voorzitter Gianni Infantino wil het aantal deelnemende landen op de eindronde van het WK verhogen, dat was een van de hoofdpunten in zijn verkiezingsprogramma.

De WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) worden sowieso nog met 32 teams gespeeld. De beslissing over het gastland voor het WK van 2026 volgt pas in 2020. Als mogelijke kandidaten worden de VS, Canada en Mexico genoemd.

Nog in oktober valt de beslissing over de aanstelling van een nieuwe secretaris-generaal. De FIFA zit zonder secretaris-generaal nadat de Fransman Jérôme Valcke in januari met onmiddellijke ingang ontslagen was, hij was eerder al geschorst op verdenking van corruptie. Markus Kattner, die Valcke ad interim verving, blijft voorlopig aan als secretaris-generaal. FIFA-preses Infantino wil alvast geen Europese kandidaten voor de functie.Video