Bach: "WK voetbal in november en december zou goede zaak zijn"

REUTERS
Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), vindt het een goede zaak dat het WK voetbal van 2022 in Qatar vermoedelijk in november en december gespeeld wordt. Op die manier wordt een mogelijk conflict met de datum van de Olympische Winterspelen van 2022 vermeden. "Zowel de FIFA-voorzitter als ikzelf zijn van oordeel dat niemand kan winnen bij een botsing tussen het WK voetbal en de Winterspelen", aldus de Duitser.

Dinsdag raakte bekend dat het WK van 2022 in Qatar volgens een speciale werkgroep van de Wereldvoetbalbond FIFA alleen maar in de maanden november en december gespeeld kan worden. Omdat spelen in de zomermaanden vanwege de intense hitte in Qatar geen optie is, moet het toernooi in de koelere wintermaanden plaatsvinden. Maar spelen in januari of februari wordt moeilijk omdat het WK beter niet samenvalt met de Olympische Winterspelen. De enige optie is dus november/december. Volgende maand, op 19 maart, hakt de FIFA de knoop over de speeldata definitief door op een vergadering van het Uitvoerend Comité in Zürich.

"Die verschuiving zou een win-winsituatie betekenen voor zowel het voetbal als voor de olympische wintersport", aldus IOC-preses Bach. De Winterspelen van 2022 worden van 4 tot 20 februari gehouden. Peking en Almaty zijn kandidaat-gaststeden. Bach bevindt zich momenteel in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, waar hij gesprekken heeft over de stand van zaken in de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Van donderdag tot zaterdag vindt in Rio een vergadering van het Uitvoerend Comité van het IOC plaats.