Argentinië kan in cruciale WK-kwalificatiewedstrijden toch op Messi rekenen

photo_news
De Beroepscommissie van de Wereldvoetbalbond FIFA heeft de schorsing van vier internationale speeldagen en de boete van 10.000 Zwitserse frank (9.350 euro) kwijtgescholden die de Disciplinaire Commissie eerder had opgelegd aan de Argentijn Lionel Messi, zo maakte de Wereldvoetbalbond vandaag bekend.

De Beroepscommissie van de FIFA keurt het gedrag van de Argentijnse aanvoerder niet goed, maar heeft het verder in zijn motivering over "een gebrek aan concrete bewijzen". Messi had het eind maart in de wedstrijd tegen Chili niet begrepen op enkele beslissingen van assistent-scheidsrechter Marcelo Van Gasse en stak zijn frustratie niet onder stoelen of banken. De 29-jarige balgoochelaar werd beticht van obsceen taalgebruik en weigerde na de partij ook de hand van de grensrechter te schudden. Messi ontkende later dat hij de grensrechter beledigd had. "Ik sprak tegen de lucht en daarvoor bied ik mijn excuses aan", schreef Messi in een brief aan de Wereldvoetbalbond.

De Disciplinaire Commissie had er geen oren naar en zette de Argentijn meteen vier wedstrijden aan de kant, waartegen de Argentijnse Voetbalfederatie (AFA) besliste in beroep te gaan. Donderdag moest Messi voor de Tuchtcommissie verschijnen, een dag later volgde al de vrijspraak.

Eén speeldag schorsing zat Messi al uit. Zonder hem leed Argentinië een 2-0 nederlaag in Bolivië. De vicewereldkampioen zakte daardoor naar de vijfde plaats in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone. Alleen de top vier mag rechtstreeks naar Rusland, de nummer vijf moet barrages spelen tegen de winnaar van de Oceanische zone. Op 31 augustus speelt Argentinië zijn volgende kwalificatieduel in en tegen Uruguay. Dan moet er ook een nieuwe bondscoach zijn, na het ontslag van Edgardo Bauza op 10 april. Sevilla-coach Jorge Sampaoli zou de voorkeur genieten van de Argentijnse bondstop, maar die ligt nog onder contract in Andalusië en mag er van het clubbestuur niet vertrekken.