Exclusief voor abonnees

Achttien jaar geleden zorgde Jamaicaanse ref na spookduw voor Belgisch trauma: “We zijn genaaid”

De 'spookduw' van Marc Wilmots.
EPA De 'spookduw' van Marc Wilmots.
Exact achttien jaar geleden bezorgde scheidsrechter Peter Prendergast tijdens het WK 2002 België een nationaal trauma tegen Brazilië. De wonde is dicht, het litteken blijft. Terugblik uit ons archief op een spookduw, een afgekeurde goal en een Jamaicaanse ref, wiens grootste verdienste was dat hij trouwde met Sharon Marley, dochter van Bob. “Misschien zijn we op dat moment te beschaafd gebleven.”

In 2020 heten de Belgen nog steeds een 'Gouden Lichting'.

In 2002 spreken de media van de 'Zwakste Generatie Ooit'. Van de 23 Rode Duivels spelen er twee bij Moeskroen en één bij STVV. Amper acht Belgen voetballen in het buitenland. Met aan het hoofd een bondscoach die nog voor het toernooi heeft getekend bij Standard. 

Je hebt 10% van dit artikel gelezen
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos Vannuffelen

  Op het ogenblik dat deze wedstrijd plaatsvond lagen Argentinië, Italië, Frankrijk en Uruguay er al uit dan weet je dat je geen kans zal hebben tegen een groot voetballand.

 • Max Rockatansky

  Ik had de wedstrijd toch graag gezien met een 1-0 voorsprong ... het was niet de strafste generatie maar wat ze ontbraken aan techniek en virtuositeit werd ruimschoots gecombineerd met inzet en lef. België heeft toen een heel goede match gespeeld en was duidelijk aan het groeien in het toernooi. Zwak punt was net zoals nu de verdediging. Maar met een 1-0 voorsprong konden de rode duivels hun snelle spitsen wel uitspelen. Goor, Wilmots, Mpenza en Sonck hadden de Brazilianen nog pijn kunnen doen.

 • Thomas Bartoli

  Dat is ondertussen al meer dan goed gemaakt. Brazilie was veel beter, maar dankzij ongelooflijk veel geluk, een owngoal en enkele dubieuze beslissingen in het voordeel van de Belgen, waaronder 1 overduidelijke penaltfout die niet gegeven werd, lag Brazilie er uit. Karma zullen we dan maar denken zeker ?

 • Guy Van Severen

  Die gast zou op gelijk welke manier alle goals van de Belgen afgekeurd hebben ! Je voelde het zo aan !

 • jozef van riel

  Aangezien Wilmots niet (!) protesteert, denk ik zelfs dat de scheidsrechter gelijk heeft. En bekijk de beelden nog maar eens. Net voor, niet tijdens de sprong, geeft Wilmots een duw(tje)!