Ga naar de mobiele website
^ Top

Wereldtitel van 1978 toch naar Nederland na onderzoek FIFA?

Nederland is opnieuw in de ban van de wereldtitel voetbal. Neen, onze noorderburen dromen (nog) niet van de oppergaai straks op het WK 2014 in Brazilië, ze hopen wel nog die van 1978 te recupereren. Zuid-Amerikaanse media beweren immers dat de FIFA een onderzoek is gestart naar uitlatingen van enkele Peruaanse functionarissen.

In Johannesburg ging het twee jaar geleden vier minuten voor het einde van de verlengingen mis voor Nederland, maar mogelijk krijgt Nederland na drie verloren finales tóch een wereldtitel toegewezen. Vorige week verklaarde de Peruaanse oud-senator Genaro Ledesma onder ede dat de 6-0 winst van Argeninië in de wedstrijd tegen Peru met behoorlijk wat hulp van de verliezende partij tot stand was gekomen.

Verdacht
Even ter herinnering: de Argentijnen moesten op 21 juni 1978 met vier goals verschil winnen om in doelsaldo bovenaan te eindigen in de tweede groepsfase van het toernooi. Dat gebeurde ook: Kempes en Luque maakten er samen vier, Tarantini en Houseman scoorden ook. Dankzij die ruime zege bereikte Argentinië ten koste van aartsrivaal Brazilië de finale van het WK in eigen land. Niet alleen de uitslag viel overigens op, ook het tijdstip van spelen. De Brazilianen speelden eerder op de dag, waardoor de Argentijnen precies wisten wat voor uitslag er neer gezet moest worden.

Dankzij die eerste plaats in de groep haalde Argentinië de finale. Een knockoutfase was er toen nog niet. In de eindstrijd werd Nederland na verlenging met 3-1 verslagen.

Graan en smeergeld
Na de Argentijnse zege tegen Peru gonsde het jarenlang van de geruchten over de merkwaardige uitslag en dito houding van enkele Peruaanse spelers. Van een grote lading graan die Argentinië geleverd zou hebben aan Peru als wederdienst, tot duizenden dollars aan smeergeld en de betrokkenheid van Colombiaanse drugsbaronnen. Harde bewijzen zijn er echter nooit geweest. Nu er echter een proces bezig is tegen de voormalige Peruaanse legerleider Francisco Morales Bermúdez, is er weer hoop aan de Nederlandse horizon op het rechtmatig toegekend krijgen van de wereldtitel.

Peruaanse dissidenten
Ledesma vertelde onder ede dat aan de basis van de ruime overwinning een politieke grondslag lag. Peru's president Francisco Bermudez zou een deal gesloten hebben met Jorge Videla: in ruil voor een ruime overwinning zou de Argentijnse dictator zorg dragen voor dertien Peruaanse dissidenten, onder wie Ledesma. Deze politici waren tegenstanders van het bewind van Bermudez en staken dat niet onder stoelen of banken. Bermudez moest van ze af, zo vertelde Ledesma (80) het gerechtshof in Buenos Aires afgelopen week: "Videla móest wereldkampioen worden om het imago van het land op te poetsen."

Condor Plan
Het uitleveren van tegenstanders van het lokale regime zou in de jaren zeventig deel uit gemaakt hebben van het Condor Plan, een overeenstemming tussen Zuid-Amerikaanse dictators waarbij personen - meestal politici - 'verdwenen' naar naburige landen. Daar zouden ze zijn gemarteld door hun ontvoerders. Ruim dertig jaar na datum is daar echter nog altijd geen onomstotelijk bewijs voor gevonden. Ledesma is niet de eerste die uit de school klapt. Doelman Ramon Quiroga van Peru erkende in 1998 al dat hij zich dat duel 'minder heeft ingezet' dan in andere wedstrijden.

Niet trots
Betrokkenen uit het Argentijnse elftal hebben deze week zelfs afstand genomen van de manier waarop het wereldkampioenschap destijds tot stand is gekomen. "Met wat ik nu weet", zegt oud-aanvaller Leopoldo Luque, "kan ik niet zeggen dat ik trots ben op onze overwinning. Maar de meesten van ons realiseerden op dat moment niet wat er aan de hand was. We speelden gewoon voetbal."

Een woordvoerder van de wereldvoetbalbond FIFA wilde het nieuws over een eventueel onderzoek vanmiddag tegenover de Persgroep Digital bevestigen noch ontkennen. "We kunnen niet ingaan op speculatie in de media. Mocht het tot een onderzoek komen, hoort u dat op dat moment wel." (AD/odbs)

Meer over


Gesponsord

Meld een bug