Vrouwenvoetbal: nu ook met hoofddoek

UNKNOWN
Het vrouwenvoetbal zal nooit meer hetzelfde zijn nu de FIFA beslist heeft dat moslima's vanaf juli met een speciale sporthoofddoek voetbalwedstrijden mogen spelen. De FIFA besloot dit weekeinde het sinds 2007 geldende verbod op te heffen. Een hijab van Nederlandse makelij speelde een doorslaggevende rol.

Het ontwerp van Cindy van den Bremen overtuigde de hoge heren van de machtige FIFA van het feit dat een sporthoofddoek wel degelijk veilig is, samen met de steun van de prins van Jordanië, lid van het uitvoerend comité van de FIFA.

"Niet gevaarlijk"
"De prins is erin geslaagd alle argumenten tegen het dragen van de hoofddoek te weerleggen. Natuurlijk door de veiligheid van de Capsters-hoofddoek aan te tonen, maar ook door heel duidelijk te stellen dat het dragen van een hoofddoek geen religieuze uiting is, maar cultureel is bepaald", zegt de ontwerpster.

Eigenlijk is het gek dat er zo moeilijk wordt gedaan, vindt Van den Bremen. "Wij moeten nu aantonen dat de hijab veilig genoeg is, dat hij niet gevaarlijk is als hard aan de hoofddoek wordt getrokken. Maar ik zie niet echt een verschil met een paardenstaart in het haar. En ook aan de kraag van een T-shirt van mannen kun je hard genoeg trekken."

Coach
Haar contacten met Prins Ali al-Hussein zijn vorig jaar tot stand gekomen via voetbalcoach Hesterine de Reus. "Zij is destijds door de prins naar Jordanië gehaald om het vrouwenvoetbal naar een hoger plan te brengen. Een aantal speelsters daar droeg wel gewoon een hoofddoek en voor mij was dat een ideaal klankbord. Ik kon in direct contact met vrouwen hun ervaringen meenemen in mijn ontwerpen."

Keuzevrijheid
"Het gaat erom dat vrouwen zelf de keuze hebben om een hoofddoek te dragen. Die keuzevrijheid komt er nu en dat is natuurlijk een grote vooruitgang voor de emancipatie van de sport", zegt Van den Bremen.

"Ik ben uiteraard blij dat mijn hieraan heeft bij kunnen dragen. Ik wil graag het ontwerp nog meer aanpassen aan de wensen van de speelsters en dat traject gaan we nu in."

Voetballende moslima's
'Ik weet dat meisjes in Nederland er ook mee voetballen, ook al is in officiële wedstrijden eigenlijk verboden. Maar het hangt af van de willekeur van de scheidsrechter. Die moet maar net de regel willen toepassen.'

Hoofdaccessoires
Van den Bremen introduceerde de sporthoofddoek voor moslimmeisjes al meer dan 10 jaar geleden. Ze studeerde af aan de Design Academy in Eindhoven met haar modern vormgegeven 'hoofdaccessoires'. De hijabs zijn al geruime tijd onder de naam Capsters te krijgen op de markt.