VIDEO: Droomdebuut voor Michy Batshuayi bij Dortmund: twee goals en een assist

EPA
Zo begint Batsman. Eerste match voor Borussia Dortmund, meteen in de basis tegen hekkensluiter FC Köln (2-3 winst), meteen twee goals en een assist. Droomstart. "Superdebuut", kopte boulevardkrant Bild met de nodige zin voor overdrijving. "Auba, wie?" Aubameyang, wie?

Da's een binnenkomer. 35 minuten had Batshuayi (24) nodig om een eerste keer te juichen bij zijn nieuwe club. Een typische spitsengoal. Afhaken in de kleine rechthoek, stilstaan en koelbloedig afwerken op een voorzet van Toljan. Het vingertje zwaaide richting zijn nieuwe ploegmaat. Dankbaar. Die had al het werk gedaan. Op slag van rust verdubbelde Batshuayi de score, maar de vlag ging de lucht in. Hij stond nipt offside.

Schürrle zonderde hem na de pauze alleen voor Horn af, maar die pareerde zijn poging. Amper twee minuten na de gelijkmaker maakte Batshuayi die misser goed. Goeie ren, harde uithaal vanuit een scherpe hoek. Geen een zonder twee (1-2). Debuut op dat moment helemaal geslaagd. Wat een heerlijke, ouderwetse match. Op en neer, een middenveld dat vaak werd overgeslagen en Köln dat niet voetbalde als een rode lantaarn. Alleen doelman Bürki was echt ondermaats. Boter op het hoofd bij de eerste goal, bibberend bij de tweede. Dortmund kan een nieuwe keeper gebruiken.

Bij de 2-2 ging Batshuayi niet helemaal vrijuit. Op de corner liet hij zijn man even los: Meré profiteerde. Belgische spitsen in de eigen zestien, zie ook Lukaku: zelden een succes. Voor zijn passje voor de winner van Schürrle kreeg hij een assist achter zijn naam, al had zijn ploegmaat nog een hele weg af te leggen (2-3). Met zijn tienen hield Dortmund in het slot stand. Batshuayi plofte op het veld met krampen. Alles gegeven. Helemaal leeg, maar de zege smaakte zoet. Hij is de eerste speler sinds voorganger Pierre-Emerick Aubameyang die bij zijn debuut twee of meer keer kan scoren. Zo kom je binnen bij je nieuwe club. Vertrouwen voelen doet veel met een speler. Batsman heeft weer vleugels. 

REUTERS

Wat we nu al durven voorspellen: Chelsea-trainer Antonio Conte, die niet in hem geloofde omdat hij niet uitvoerde wat hij vroeg, krijgt maandag op zijn persconferentie een vraag over zijn uitgeleende spits. Zo gaat dat in Engeland als een speler elders meteen presteert - zie destijds Lukaku, zie destijds De Bruyne. Er is een reden waarom Chelsea hem uitgeleend heeft zonder optie. Ze houden er rekening mee dat de opvolger van Conte komende zomer wel eens potentieel zou kunnen zien in Batshuayi. Hij heeft nog vijf maanden om in Duitsland te bewijzen dat hij de top wel degelijk aan kan - na een match trek je die conclusie niet. "Ik ben heel, heel gelukkig", zei Batshuayi. "Ik ben hier nog maar twee dagen, maar ik heb me op het samenspel proberen focussen. Het was nu al goed, maar ik wil me hier nog verbeteren. Ik hou van Borussia Dortmund. Ook omdat zwart en geel mijn lievelingskleuren zijn. Jullie weten wel: Batman en Spongebob zijn mijn lievelingskarakters.”

EPA
REUTERS26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Mollekens

  batsu kan uit het niets een goal maken,tja bij lukaku moeten ze gepresenteerd worden.Maar ze maken goals en we kunnen ze alle 2 gebruiken.

 • Jos driesen

  Ik heb liever ne minder goed voetballende spits die veel goalen maakt, dan nen uitstekend voetballende spits die regelmatig scoort! Maar goed... we mogen als Belgen niet klagen met beide

 • Peter Thys

  ondergewaardeerde spits het bewijs is zelfs hier te lezen, minder dan Lukaku?Geef hem evenveel speelminuten als Lukaku en hij overtreft hem.

 • AUGUSTIN GHIJSELS

  En waarom spelen de RD's niet met een spitsenduo BATSU/LUKAKU.Omdat Martinez een angsthaas is.

 • Joske Vermeulen

  Lukaku is een betere voetballer. Michy een betere spits. Afhankelijk van het systeem kan je beiden gebruiken op een WK