VIDEO. Cristiano Ronaldo accepteert schikking in fraudezaak: bijna negentien miljoen euro boete en celstraf van bijna twee jaar (die hij niet moet uitzitten)

Cristiano Ronaldo en zijn vriendin Georgina Rodriguez.
AP Cristiano Ronaldo en zijn vriendin Georgina Rodriguez.
Cristiano Ronaldo moest deze ochtend voor de rechter in Madrid verschijnen om zich te verantwoorden voor belastingfraude. De Portugese stervoetballer verklaarde zich akkoord met een boete van 18,8 miljoen euro en 23 maanden gevangenisstraf, die hij niet effectief moet uitzitten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 33-jarige Ronaldo zal niet effectief in de cel moeten plaatsnemen. Wie in Spanje nog geen eerdere veroordeling opliep, hoeft bij gevangenisstraffen tot twee jaar immers niet achter de tralies.

Ronaldo erkende schuld aan het ontduiken van belastingen uit inkomsten van beeldrechten toen hij nog bij Real Madrid speelde. De fraude, goed voor ruim 13 miljoen euro, gebeurde tussen 2011 en 2014 via schimmige vennootschappen op de Maagdeneilanden en in Ierland. In theorie riskeerde hij daarvoor een boete van 28 miljoen euro en 3,5 jaar cel.

De Portugees, die sinds afgelopen zomer voor Juventus uitkomt en gisteren nog speelde tegen Chievo, was al eerder tot een akkoord gekomen met de Spaanse belastingdiensten. Hij had gehoopt via een videoconferentie zijn straf te kunnen aanhoren, maar de rechter dwong hem naar Madrid te komen. De stervoetballer daagde deze voormiddag op in de rechtbank aan de zijde van zijn partner Georgina Rodriguez.

Aan de verzamelde media wilde Ronaldo alleen kwijt dat “alles perfect” was. De Portugese vedette heeft daarnaast nog andere juridische katten te geselen. In oktober 2018 werd in de Verenigde Staten een onderzoek heropend nadat een voormalig Amerikaans model, Kathryn Mayorga, hem beschuldigde van verkrachting in een hotelkamer in Las Vegas in 2009. Die beschuldiging ontkent Ronaldo met klem.

Heel wat andere voetbalsterren kwamen net als Ronaldo in de problemen met de fiscus. Zo ging Lionel Messi in 2016 akkoord met een boete van 2 miljoen euro en 21 maanden cel wegens gesjoemel met belastingen. 

AFP
AFP
EPA30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick huwel

  Ze hadden deze fraudeur beter effectief in den bak gestoken voor een jaar of twee. Maar ja het zullen wel zijn boekhouders geweest zijn zeker? klassejustitie op en top.

 • Gianfranco Canalis

  Wanneer gaan jullie eens zwijgen over die frauduleuze voetballers en wat gaat dit ons allemaal aan. Wacht maar tot er een groep zich zal wreken uit frustratie en dan zal men zeggen hadden we niet liever gezwegen.

 • edwig Impen

  boete van 53 euro gekregen voor verkeersovertreding waarbij ik niet de bestuurder was, betist, en antwoord gekregen: "niet aanvaard, niks minder niks meer. En daar moet je het dan mee doen en betalen.

 • Henri Levison

  Leuke sport, voetbal; dat zo'n berg betaald kan worden. Indirect betaald door het publiek. Het zal 'm weinig uitmaken. Hij verdient het zo terug.

 • Gerrit Mangé

  Schandaal. Hoe rijker hoe erger, en de gewone burger met zijn 2000 Euro betaald zich blauw en krijgt daarna nog een fikse belastingbrief. Allemaal omdat wij geen boekhouder en een rekening op de kaaiman eilanden hebben. En omdat ze tot op de ventiel weten wat we verdienen. De grote vermogens ontsnappen door lobby en vriendjespolitiek.