Veel kinderen dromen ervan om het veld te betreden aan de hand van hun voetbalheld, maar voor de ouders is het vooral een financiële pijniging

Een mascotte betreedt het veld aan de hand van Harry Kane. Tottenham vraagt daar tijdens thuismatchen tot 450 euro voor.
Getty Images Een mascotte betreedt het veld aan de hand van Harry Kane. Tottenham vraagt daar tijdens thuismatchen tot 450 euro voor.
Engelse voetbalclubs verdienen een aardige stuiver aan de mascottes die voor elke match het veld betreden. Dat is geen geheim, maar de cijfers die de BBC naar buiten brengt zijn hallucinant. Vooral middenmoters en degradatiekandidaten durven blijkbaar stevig door te vragen.  

Welke jonge voetbalfan droomt er niet van om aan de hand van zijn lievelingsspeler het heilige gras van zijn favoriete voetbaltempel te betreden? Maar die droom heeft bij heel wat Engelse clubs ook een stevig prijskaartje. Hoewel de miljoenen jaarlijks binnenstromen door de lucratieve Engelse tv-contracten, moeten de ouders van de mascottes vaak een stevige prijs betalen om hun oogappel te zien zwaaien vanop het veld.

Uit een onderzoek van de BBC blijkt dat Everton het meeste geld vraagt. Ouders die hun kind vlak voor het eerste fluitsignaal het veld van Goodison Park willen laten betreden, moeten tot 718 pond (zo’n 797,50 euro, red.) op tafel leggen. Volgens de BBC volgt West Ham op de tweede plaats met 777,50 euro en maakt Leicester City (€666,30) de top drie compleet. Voor die som ontvangen de kinderen een uitrusting van de ploeg (broekje, truitje en sokken), een kaartje voor de match en de kans om handtekeningen van de spelers te verzamelen. In Bournemouth vragen ze ruim 200 euro, maar aan de Engelse zuidkust  behoort een ticket voor de match niet tot de deal.

En ook bepaalde tweedeklassers vragen stevig door. Uit het onderzoek van de BBC blijkt dat de Welshe club Swansea City  in de tweede divisie de kroon spant met 530,80 euro. Slechts drie clubs in de Premier League vragen meer. In het Liberty Stadium krijgen de kinderen voor dat geld behalve een kaartje voor de match ook een uitrusting, een maaltijd en de kans om tijdens de rust een strafschop te trappen op het veld.

Opvallend: bij negen Premier League-clubs, waaronder de topclubs Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal en Chelsea, kost het niets om je kind op de wachtlijst te zetten. Ook het Huddersfield van Laurent Depoitre, het Fulham van Denis Odoi, Southampton en Newcastle United rekenen niets aan. 

Het Burnley van Steven Defour vraagt zo’n €333,5.
Photo News Het Burnley van Steven Defour vraagt zo’n €333,5.

De tarieven van de Engelse clubs:

Everton €797,5
West Ham United €777,5
Leicester City €666,5
Tottenham Hotspur €450
Wolves €438,5
Crystal Palace €416,5
Brighton €388,5
Burnley €333,5
Cardiff City €283,3
Watford €277,5
Bournemouth €205,5
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc castermans

  Op termijn is dat hier ook ingeburgerd, als het elders druppels komt de regen er hier ook aan.

 • Frederik Buntinx

  Mijn zoontje heeft met de spelers van Genk kunnen oplopen met zijn ploeg, Dat was een droom die uit kwam ! Het was Gratis !! Het is idd gewoon belachelijk dat daar zoveel geld voor vragen .

 • Sharona Copejans

  Schandalig vind ik. Is en blijft een kind zijn droom, dan vind ik dat je als prof voetballer Of beter gezegd als top club je die mannekes dat moet gunnen wie kan daar iets tegen hebben?? Moeten ze beter spelen hebben ze meer supporters meer inkomsten...

 • Nijs Noël

  Niks is gratis zelf de zon nie als je in de bak zit..

 • Willy Driesen

  tja, die ouders hé ????