VAR-gekte, nu ook op het WK voor vrouwen: zien we dit scherm straks ook in onze competitie?

rv
Opgepast, voetballiefhebber. De FIFA heeft de VAR op het WK voor vrouwen duidelijk opgezadeld met een extra opdracht: kijken of de doelman bij een penalty pas beweegt als de strafschop genomen is. Tot twee keer toe leidde dat al tot grote ontzetting bij de benadeelden: Nigeria eerder deze week en gisteravond Schotland. Taferelen die we ook straks in onze competitie zien?

Minuut 71 gisteravond in Schotland - Argentinië: 3-0. Maar in blessuretijd krijgen de Schotse vrouwen een penalty tegen die hen de 3-3 en meteen ook de exit kan kosten. Gelukkig voor Schotland, zorgt doelvrouw Lee Alexander voor redding. Gejuich en opluchting in het Schotse kamp, tot de VAR de scheidsrechter sommeert de beelden te herbekijken. Resultaat: even later staat Bonsegundo opnieuw aan de elfmeter om wel raak te trappen. 3-3 en geen broodnodige zege voor Schotland. De koppen in de Britse media vandaag liegen er niet om: ‘VAR Madness’ of ‘So close, but yet so VAR’ (zo dicht erbij, maar uiteindelijk ver weg). 

Lee Alexander is net iets te vroeg weg bij de Argentijnse strafschop.
rv Lee Alexander is net iets te vroeg weg bij de Argentijnse strafschop.

En ook in Frankrijk - Nigeria maandagavond was het prijs. De Franse vrouwen liepen zich lang vast op een Nigeriaanse muur, tot ze een penalty versierden. Wendie Renard trapte naast, maar mocht tot haar grote opluchting hernemen omdat de Nigeriaanse doelman een klein beetje haar voet al naar de rechterkant zette. Renard scoorde vervolgens wel de 1-0 om de Nigeriaanse vrouwen in een tranendal te doen belanden.

In tegenstelling tot op bijvoorbeeld op het WK bij de mannen in Rusland, waar er beelden zijn van doelmannen die makkelijk enkele tellen voor het trappen van de elfmeter al in beweging zijn, wordt de regel in Frankrijk duidelijk veel strikter toegepast. Zie de Engelse doelman Pickford hieronder die een penalty van Bacca stopt. Een voorsmaakje van wat ons straks ook in de Belgische competitie en het EK volgend jaar te wachten staat?

De Schotse vrouwen blijven ontredderd achter.
Photo News De Schotse vrouwen blijven ontredderd achter.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jozef van riel

  @Toon. Bij een strafschop moeten ze ook maar 9.15 m van de bal blijven! Daarvoor dient dat halve maantje op de 16 m lijn.

 • Dirk Pierloot

  Willen we voetbal zien zoals vroeger. Akkoord. Iedereen gaat naar het terrein om het te zien en s'avonds kijken we naar een samenvatting die gefilmd is met 3 camera's. 1 in het midden van het speelveld en telkens 1 achter het doel. Iedereen akkoord? Voordeel we kunnen de maandag terug uren discussiëren en iedereen heeft gelijk. Zelfs de scheids heeft gelijk.

 • Louis Meeus

  Door de komst van de VAR Is het voetbal kapot. Dit is geen voetbal meer...

 • Bart Moons

  Ik heb al enkele jaren een abonnement bij een Belgische topclub. Sinds de VAR intrede deed is de vreugde (of vedriet) soms ver te zoek. Ik overweeg zelfs in de toekomst geen abonnement meer te neem. Jaag de suporters het stadion niet uit heren VAR!

 • Collewaert Theo

  FIFA en UEFA zijn het voetbal om zeep aan ht helpen. Waar blijven zij het toch allemaal halen. De mensen die dit uitvinden hebben totaal geen gevoel voor wat voetbal is en moet zijn. Gewoon een bende losers die hier veel geld aan verdienen