Van Persie schittert op training Oranje

EPA
Robin van Persie schitterde vanavond op de training van het Nederlands elftal. Tijdens een partijspelletje van vijf tegen vijf passeerde hij zijn tegenstanders alsof ze er niet stonden. De spits schoot zelfs uit de moeilijkste hoeken raak.

Van Persie komt steeds dichter in de buurt van zijn topvorm, na de knieblessure die hij zo'n 2 maanden geleden opliep na zijn drie treffers in de Champions League tegen Olympiakos. Sindsdien speelde hij nog geen hele wedstrijd voor Manchester United of het Nederlands elftal. Na enkele invalbeurten voor de volgende werkgever van Louis van Gaal, speelde hij vorige week zaterdag 79 minuten voor Oranje tegen Ecuador (1-1). De aanvoerder tekende in de Arena voor de enige treffer van zijn ploeg, op bijzonder fraaie wijze.

Van Persie is volgende week zaterdag tegen Ghana waarschijnlijk klaar voor een hele wedstrijd. Voor vertrek naar Brazilië wacht daarna alleen nog een test tegen Wales (4 juni). Uiterlijk 2 dagen eerder moet Van Gaal zijn definitieve selectie van 20 veldspelers en drie doelmannen bij de FIFA inleveren.

De bondscoach moet nog zeven van de 30 spelers uit zijn voorlopige selectie teleurstellen. Quincy Promes. Tonny Vilhena, Jean-Paul Boëtius en Karim Rekik ontbreken in Portugal omdat ze woensdag nog met Jong Oranje tegen Schotland in de EK-kwalificatie moeten voetballen. De kans lijkt klein, maar op papier is het mogelijk dat zij nog mee mogen naar het WK. Van de 26 aanwezige internationals in Lagos zullen nog minimaal twee veldspelers en één doelman afvallen.

Voor het eerst tijdens het trainingskamp in Portugal had Van Gaal vrijdagavond in de avondzon de beschikking over al zijn 26 aanwezige internationals. De aanwezige echtgenote en enkele familieleden van de bondscoach zagen Daryl Janmaat terugkeren bij de groepstraining. De rechtsback is volledig hersteld van de enkelblessure die hij tegen Ecuador opliep.

De bondscoach organiseerde een partijspelletje van acht tegen acht spelers. Hij was zelf aandachtig toeschouwer bij een wedstrijd tussen twee ploegen van vijf internationals. Zoals bij iedere training leefde Van Gaal enthousiast mee. Hij deelde complimenten uit, maar schroomde ook niet om zijn spelers terecht te wijzen. De geboren Amsterdammer zag Van Persie schitteren, maar het wedstrijdje ook verliezen van een ploeg bestaande uit Wesley Sneijder, Jeremain Lens, Nigel de Jong en Leroy Fer.