Van Gaal gelooft in 'gouden driehoek' van Oranje

ANP
De Nederlandse bondscoach Louis van Gaal is naar eigen zeggen "ongelooflijk blij" met middenvelder Wesley Sneijder (Galatasaray). "Hij is heel erg fit", zei de bondscoach vandaag tijdens een persconferentie in het Portugese Lagos.

"Ik heb gelezen dat dit door de bondscoach komt. Maar dat is toch echt de speler zelf. Als Wesley in vorm blijft, dan kan hij heel veel voor het Nederlands elftal betekenen", aldus Van Gaal, die tevreden was over het trainingskamp aan de Algarve. "We hebben hier goed en intensief kunnen trainen."

Sneijder, die vorig jaar zijn aanvoerdersband nog moest inleveren omdat hij niet fit was, lijkt voorbestemd voor een rol achter Robin van Persie en Arjen Robben, beiden aanvallers in een systeem van vijf verdedigers met opkomende backs. Het drietal moet het verschil gaan maken en een soort van gouden driehoek vormen. Opvallend is dat de Nederlandse bondscoach veel geloof hecht aan het nieuwe systeem. "Daar houden we voorlopig aan vast. De spelers gaan er ook steeds meer in geloven. Dat is het belangrijkste. Want zij moeten het systeem spelen."

Zijn definitieve selectie maakt Van Gaal, die na het WK bij het Manchester United van Adnan Januzaj en Marouane Fellaini aan de slag gaat, zaterdag voor aanvang van het oefenduel tegen Ghana bekend. Van Gaal moet nog zes veldspelers en een keeper uit zijn voorlopige WK-selectie van 30 spelers teleurstellen.

ANP