Van Eric Cantona tot Marco van Basten: ook deze (top)spelers gingen ongewoon vroeg op voetbalpensioen

Cantona, Van Basten en Nakata.
AFP/PN Cantona, Van Basten en Nakata.
André Schürrle, de Duitse flankaanvaller die in de finale van het WK 2014 nog de beslissende assist gaf, hangt op amper 29-jarige leeftijd de schoenen aan de haak. Hij is lang niet de eerste (top)voetballer die zijn profcarrière ongewoon vroeg afsluit. Een lijstje.

Just Fontaine: 29 jaar

Intussen is hij er 86. Just Louis Fontaine werd in de jaren vijftig aanzien als “één van de beste spitsen ter wereld” - dixit voetbalgrootheid Pelé. Fontaine, die roots heeft in Marokko, maakte furore bij Casablanca, Nice en Reims. Maar hij is vooral bekend van zijn 13 goals op het WK van 1958 in Zweden. Alleen Klose (16), de Braziliaanse Ronaldo (15) en Gerd Müller (14) deden sindsdien beter. Fontaine stopte op zijn 29ste met profvoetbal. Een gedwongen afscheid wegens blessureleed.

Just Fontaine
AFP Just Fontaine

Eric Cantona: 30 jaar

Manchester United-icoon dat nooit vies was van controverse. De karatetrap, zijn rake uitspraken, zijn goals. Cantona hoeft niet meer voorgesteld te worden. Wat weleens vergeten wordt: de Franse spits - toen bij Man United - ging in 1997 al op 30-jarige leeftijd met voetbalpensioen. Niet door blessures, wel omdat hij het naar eigen zeggen niet meer kon opbrengen om voor zijn sport te leven.

Eric Cantona met toenmalig coach Ferguson.
Photo News Eric Cantona met toenmalig coach Ferguson.

Marco van Basten: 30 jaar

Nederlandse balkunstenaar. Eerst bij Ajax, nadien bij AC Milan. Geteisterd door een zware enkelblessure nam Van Basten op 30-jarige leeftijd vroegtijdig afscheid van het profvoetbal. Op dat moment was hij al ruim twee jaar niet meer aan spelen toegekomen. Zijn laatste duel speelde hij tegen het Olympique Marseille van Raymond Goethals in de Champions League-finale van 1993.

Marco van Basten in het shirt van AC Milan.
afp Marco van Basten in het shirt van AC Milan.

Michel Platini: 31 jaar 

De voormalige baas van de UEFA - die in opspraak kwam en moest aftreden - was in een vorig leven een begenadigd voetballer. Een aanvallende middenvelder die voor Nancy, Saint-Étienne en Juventus uitkwam. Platini kondigde in 1987 verrassend zijn afscheid aan. Hij was toen amper 31 (bijna 32) jaar oud. 

Michel Platini in het shirt van Juventus.
EPA Michel Platini in het shirt van Juventus.

Hidetoshi Nakata: 29 jaar

Wordt aangezien als één van de beste Japanse voetballers ooit. Speelde in Europa voor onder meer AS Roma, Parma, Fiorentina en Bolton Wanderers. De 29-jarige Nakata, een centrale middenvelder, ging na een carrière van slechts tien jaar in 2006 op voetbalpensioen. Hij had nog een contract van één jaar bij Fiorentina. “Maar ik was mijn liefde voor het voetbal verloren”, liet hij optekenen.

Hidetoshi Nakata in het shirt van Parma.
BELGA/AFP Hidetoshi Nakata in het shirt van Parma.

Sebastian Deisler: 27 jaar 

Duitser die begin jaren 2000 via Borussia Mönchengladbach en Hertha Berlijn bij grootmacht Bayern München terechtkwam. Daar moest hij na het vertrek van Ballack uitgroeien tot de patron op het middenveld. Maar in 2006 liep Deisler een zware knieblessure op, waardoor hij het WK in eigen land moest missen. Hij kwam er op fysiek én - vooral - mentaal vlak nooit meer bovenop. “Ik ben niet gemaakt voor de voetbalwereld”, besloot Deisler, die er op zijn 27ste de brui aan gaf. 

Sebastian Deisler, op training bij Bayern.
REUTERS Sebastian Deisler, op training bij Bayern.

Lees ook:

André Schürrle hangt op 29-jarige leeftijd voetbalschoenen aan de haak: “Heb het applaus niet meer nodig”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Luuk Smits

    Bart, klopt inderdaad wat je schrijft. Een goede voetballer is nog geen goede trainer, van individu naar groepsverantwoordelijkheid is een grote stap. Daar komt het pedagogisch aspect om de hoek kijken. Dat heb je, of dat heb je niet.

  • Bella Jo

    Van Basten is een van de beste en meest sierlijke spitsen ooit. Drie keer gouden bal, net als Platini. In feite al op 28 jarige leeftijd gestopt (laatste wedstrijd) vanwege blessure door schandalige aanslagen op zijn enkels (met dank aan Jurgen Kohler & co). Jaar voordien nog wereldvoetballer van het jaar...

  • Bart De Graeve

    Het valt wel op dat ze wel succesvol waren in de sportieve carrières post-voetbal maar dat daar ook snel een einde aan kwam.. Een Van Basten bijvoorbeeld, wordt uitgespuwd voor het super behoudende voetbal dat hij de Nederlandse ploeg oplegde als trainer. Cantona deed het beter als acteur en strandvoetbal maar dat liep ook snel af.