Uniek in Nederland: vrouw voetbalt bij eerste elftal mannenteam

.
Twitter Omrop Fryslân .
Door een proefproject van de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) bij voetbalvereniging Foarút in Menaam (Friesland), speelt de 19-jarige Nederlandse Ellen Fokkema in de nieuwe competitie met het eerste mannenelftal in ‘de vierde klasse’. Uniek.

Ellen Fokkema maakt komend seizoen haar opwachting in het eerste team van voetbalvereniging Foarút in Menaam. Eindelijk. Vorig jaar diende de club al een verzoek in bij KNVB om Fokkema haar debuut in het eerste team te laten maken. Dat werd afgewezen met een verwijzing naar de reglementen. Voor de jaarwisseling deed Foarút een tweede poging. Opnieuw tevergeefs. Maar de derde keer, in maart, had wél effect. Een paar maanden geleden kregen de middenvelder en haar club goed nieuws. De KNVB is een proef begonnen bij de vierdeklasser, dat is de zevende amateurklasse in Nederland, in België vergelijkbaar met een lagere reeks uit het provinciaal voetbal.

De proefperiode duurt een jaar. Mocht het goed gaan, dan past de bond de regels misschien aan om het vrouwen voortaan mogelijk te maken om altijd in het beste mannenteam van een club te spelen. Net als Ellen Fokkema nu. In wezen, zegt Foarút-bestuurslid Auke Grijpma, is het heel vreemd dat het anno 2020 nog niet geregeld is. “Wij zijn voor gelijkwaardigheid”, zegt Grijpma. “Bovendien kan Ellen heel goed voetballen. Ze heeft op haar positie een bepalende rol.”

De eerste officiële wedstrijd speelt Foarút op 29 augustus tegen Beetgum, het gaat om een bekerduel. Eerder staan een paar oefenpotjes op het programma. “Ik hoop vooral dat we plezier hebben en houden komend jaar. Uiteindelijk is met vrienden voetballen het allermooist. Ik wil graag bepalend zijn op het veld, ben fanatiek, maar de lol die we samen hebben is het belangrijkste”, aldus Fokkema. Bestuurslid Grijpma van Foarút hoopt dat de proef slaagt. “Ik vind het niet meer dan normaal dat vrouwen met mannen kunnen voetballen in een A-team. Voetballen ze liever met vriendinnen, dan is dat natuurlijk prima. De mogelijkheid om een andere keuze te maken moet er zijn.”

Lees ook: Hoeft geen enkele fan van provider te veranderen? Eleven wil deze week nog akkoord met Telenet
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Thomas Lambaerts

  Gelijkheid voor iedereen. Als vrouw mag ze kiezen tussen bij uitsluitend vrouwen of bij de mannen? Mag een man dan ook kiezen waar hij speelt? Uitsluitend tegen mannen of gemengd? Nu word een man ineens gedwongen om tegen vrouwen te voetballen. Gelijkheid gaat in beide richtingen!

 • Andy Bulthé

  Mogen mannen dan ook bij vrouwen-teams spelen of werkt het weer maar in één richting ?

 • Jean Emare

  Waarom speelt ze dan niet in de hoogste vrouwenafdeling?!

 • Eddy Van De Velde

  Fysieke verschillen tussen man en vrouw zijn te groot. Een vrouw met de kwaliteiten om voor een top vrouwenploeg te spelen zal zeker haar mannetje kunnen staan in lagere afdelingen van de mannencompetitie maar welke voetbalster zou daar voor kiezen? Zeker nu het vrouwenvoetbal de laatste jaren zo'n grote schreden vooruit gezet heeft, ook wat betreft salarissen.

 • Margaretha (Greet) Missant

  Wel ik bij de kinderen spelen de meisjes bij de jongens in hun team, dus waarom niet bij de volwassen? Ok misschien kan niet samen douchen met de mannen! Maar spelen waarom niet