UEFA opent onderzoek naar financiële huishouding PSG, Franse topclub is 'verrast'

AFP
De UEFA heeft een onderzoek geopend naar de financiële huishouding van PSG. De Europese voetbalbond wil te weten komen of de Franse topclub niet in strijd handelt met de bestaande regels van de Financial Fairplay.

PSG, dat in handen is van een financieringsmaatschappij uit Qatar, smeet de afgelopen maanden met miljoenen. De kapitaalkrachtige club verzekerde zich voor 222 miljoen euro van de komst van Neymar (FC Barcelona). Donderdag rondde PSG dan weer de komst van Kylian Mbappé af. De Parijse club huurt het toptalent tot medio 2018 van Monaco. Daarna kan hij tot de zomer van 2022 een contract ondertekenen bij PSG. Met de overgang van de Franse international is naar verluidt een bedrag gemoeid van 135 miljoen euro, dat door bonussen kan oplopen tot 180 miljoen.

Waarnemers dachten gisteren al dat PSG een onderzoek van de UEFA vreesde. Om die reden zou Mbappé niet meteen gekocht zijn, zodat de enorme investering op die manier in het volgende boekjaar valt. Europese voetbalclubs moeten zich van de UEFA aan allerlei financiële regels houden. In het kort komt het er op neer dat ze op lange termijn niet meer geld mogen uitgeven dan dat er binnenkomt. Ook mag een club niet meer dan 70 procent van de omzet aan spelerskosten betalen.

Uitsluiting
FC Barcelona zei na het vertrek van Neymar al zeker te weten dat PSG zich niet aan de regels van de Financial Fairplay houdt. De onderzoekskamer van het financieel controleorgaan van de UEFA zal alle transferdocumenten de komende maanden nu nauwkeurig doornemen. Tot het onderzoek is afgerond, onthoudt de UEFA zich van commentaar. Indien een club de Financial Fair Play-regels overtreedt, kan ze uitgesloten worden uit de competities van de UEFA, waaronder de prestigieuze Champions League. In 2014 kreeg PSG al eens een sanctie van de UEFA.

photo_news

"PSG is verrast door deze gang van zaken. Hoewel de club daar niet toe verplicht is, hebben we de UEFA op de hoogte gehouden van onze activiteiten op de transfermarkt", reageert PSG in een persbericht. "De club heeft er alle vertrouwen in dat ze kan aantonen dat de regels van de Financial Fair Play voor het seizoen 2017-2018 niet geschonden zijn. PSG heeft altijd volledig transparant gehandeld. De voorbije zes jaar hebben we uit respect voor het instituut een vertrouwensrelatie opgebouwd met de UEFA. Onze algemeen directeur Jean-Claude Blanc heeft op 23 augustus in Parijs gedurende een uiteenzetting van drie uur aan UEFA-experten aangetoond dat de transacties met Barcelona en Monaco binnen de lijnen zijn van de Financial Fair Play. Op 31 augustus heeft de algemene directeur in detail uitgelegd aan de UEFA hoe de transfer met Monaco opgenomen zal worden in de rekeningen van PSG."

Volgens de Parijzenaars zullen de inkomsten van de Franse topclub aan het einde van het seizoen toenemen met 104 miljoen euro. PSG wijst er ook op dat de spelerskern "van een heel significante waarde is die in de komende twee transferperiodes in januari en juni nog extra meerwaarde kan opleveren. We zullen de komende dagen in contact blijven staan met de UEFA en zullen zoals gebruikelijk antwoorden op alle vragen."
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Geld maakt alles kapot ! Het sportief en fairplay zijn lege woorden in het voetbal

 • Rigobert Deleu

  En wanneer gaan ze al die andere "topploegen " ook contrleren ?? Real , Barça en ploegen uit de PL zijn in feite bankroet, in België zouden ze geen licentie krijgen . Teveel schulden ! Maar in de CL mogen ze gewoon meespelen en bevoordeeld worden door de scheidsrechters en de Uefa zelf . Fair play?? Laat me niet lachen !! Ik kijk al niet meer naar de CL . Halve finales kan je nu al voorspellen boor volgend jaar .

 • Raf Vertongen

  Ze kunnen PSG en de andere grote ploegen niks maken. PSG heeft de bestaande regels boekhoudkundig verstandig omzeilt

 • Etienne Boeckx

  Dat geloof je toch zelf niet ze worden allemaal omgekocht door de voetbal maffia

 • patrick roels

  Ze zouden beter naar hun zelf kijken en transfers verbieden als het seizoen begonnen is als ook een verbod op spelers kopen om die onmiddelijk aan een ander team te verhuren

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00