UEFA opent onderzoek naar Bulgarije, Engeland en Turkije

EPA
Na de incidenten tijdens de EK-kwalificatiewedstrijden van gisteravond opent de UEFA een tuchtonderzoek tegen Bulgarije, Engeland en Turkije. Dat deelde de Europese voetbalfederatie dinsdag mee.

Tijdens de met 0-6 verloren wedstrijd tegen Engeland gedroegen de Bulgaarse fans zich racistisch. Ze lieten oerwoudgeluiden horen en brachten de nazigroet. Daarnaast gooiden ze objecten op het terrein en verstoorden ze het volkslied van de tegenstander. Dat laatste deden ook de Engelse fans. Bovendien bracht Engeland te weinig stewards mee naar de wedstrijd. 

Turkije is het onderwerp van een onderzoek omdat de Turkse spelers hun doelpunt tegen Frankrijk vierden met een militaire groet. "Een mogelijke politieke provocatie", klinkt het bij de UEFA. Ook vrijdag tegen Albanië (1-0) betuigden de Turken met een militaire groet al hun steun aan het Turkse offensief in Syrië. 

EPA

De Turkse minister van Sport Mehmet Kasapoglu had de UEFA dinsdag nog gevraagd om niet in te gaan op de vraag om een onderzoek van zijn Franse collega Roxana Maracineanu. Die verklaarde maandag dat een sanctie op zijn plaats zou zijn omdat de Turken met hun militaire groet alle inspanningen van de Franse ordediensten om de wedstrijd in een goede sfeer te laten verlopen, teniet deden." "Een manipulatieve vraag", zegt Kasapoglu daarover.

"Louter om een slechte prestatie op het veld te verdoezelen. Feit is dat wij eerste zijn in de groep." De Turkse minister kwam ook nog aandraven met een foto waarop de Franse spits Antoine Griezmann een militaire groet brengt aan president Emmanuel Macron tijdens de uitreiking van het Legioen van Eer. Die hoogste Franse onderscheiding kregen de wereldkampioenen in juni opgespeld. "De UEFA mag niet met twee maten en gewichten werken", vindt Kasapoglu. "Toen Griezmann dit schitterende gebaar maakte, kraaide daar geen haan naar. Als wij het doen, wordt er een heel andere betekenis achter gezocht.”

Photo News5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Soetewey

  Ge zult zien Bulgarije zal gestraft worden. Turken niet. Slappe bestuurders bij UEFA. Twee maten en twee gewichten.

 • Peet V gilst

  ik ga niet zeggen dat england geen gelijk heeft , het hoort absoluut niet maar ik kan me nog heel goed herinneren hoe engelse hooligans europa terroriseerde met t slopen van mensen en steden...toen heb ik ze niet gehoord. Toen hadden ze al moeten zeggen...heb je hoologans (bv zoals chelsea) dan komen jullie niet meer in aanmerking voor eu voetbal...maar dat heb ik NOOIT gehoord Nu dit tegen engelse spelers is ga je die bond wel horen....kans op sympatie is verspeeld.

 • joseph Leysen

  Turkije en Bulgarije schorsen voor enkele jaren. Dergelijke zaken horen niet thuis op voetbalveld. Beiden waren gewaarschuwd.

 • Rudy Jacobs

  bulgarije en turkije buiten zetten gedaan ermee,dat ze maar met hun broeders gaan spelen in arabie

 • ETIENNE BOECKX

  Heel simpel heel Bulgarije bannen van het inter nationale voetbal. Engeland heeft het zelf ook al eens meegemaakt he en zie hoe braaf die nu zijn nationaal en internationaal.