Turkije furieus na “middeleeuws en respectloos” welkom van nationaal elftal op IJsland

Emre Belozoglu wordt op het vliegveld van Kevlavik aangesproken door iemand met een afwasborstel.
RV Emre Belozoglu wordt op het vliegveld van Kevlavik aangesproken door iemand met een afwasborstel.
Turkije is woest na een ‘racistisch, respectloos en grof’ welkom van het nationale elftal in IJsland. Turkije speelt er morgenavond in het Laugardalsvöllur-stadion van Reykjavík een EK-kwalificatiewedstrijd. 

Turkse media spreken schande van de aankomst van de nationale ploeg op het vliegveld van Keflavik. Niet alleen moest de Turkse selectie “bewust” uren wachten bij de douane, ook werden Turkse spelers, onder wie Emre Belozoglu, opgewacht door iemand die een afwasborstel als zogenaamde microfoon gebruikte.

Aanvoerder Burak Yilmaz was des duivels. “Wat hier is gebeurd, getuigt van bijzonder weinig respect. We vlogen zesenhalf uur en stonden vervolgens drie uur te wachten voor de paspoortcontrole. Ze namen de koffers en tassen van iedereen in en doorzochten alles overdreven grondig. Zelfs de toilettasjes. Ze zochten en zochten, en zochten nog een keer. Dit sloeg alles.”

Ze namen de koffers en tassen van iedereen in en doorzochten alles overdreven grondig. Zelfs de toilettasjes. Ze zochten en zochten, en zochten nog een keer. Dit sloeg alles.

Aanvoerder Burak Yilmaz

Verontschuldigingen 

Turkije eist excuses van IJsland, zo zei Mevlüt Çavuşoğlu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken vanmorgen. “Hoe ons nationale elftal is behandeld op het vliegveld in IJsland is onacceptabel, op basis van menselijke én diplomatieke verhoudingen. Wij willen dat dit helemaal verhaal boven water komt.” 

Ömer Çelik, woordvoerder van de AK-partij (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, red.): “We zijn middeleeuws behandeld. Dit is een geweldsdelict, echt schandalig. De autoriteiten van IJsland moeten hun verontschuldigingen aanbieden en stappen ondernemen om deze dwaasheid te stoppen.”

Zowel IJsland als de Europese voetbalbond UEFA hebben nog niet gereageerd.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Fiers

  Je moet de Ijslanders ook niet onderschatten.Ex-Lokeren voetballer Arnar Vidarsson zijn nek staat ook gezwollen.En hij niet alleen.Een goeiedag kon daar niet af.De Tsjechische spelers zoals Roman Vonasek,Koller,Budka en Penicka die waren veel socialer.

 • ERWIN MINNEBO

  en dan onze fout dat deze groep van landen meer gecontroleerd wordt ? Waar zijn al die bommen vandaan en met hun president die naar het extremisme gaat is het normaal dat er dubbel opgelet werd door de grenscontrole. België zou beter hetzelfde doen

 • Ebrail Aykaç

  moest dat nu een ander nationale ploeg geweest zijn dan turkije zouden dan paar schrijvers hier net het zelfde zeggen dat de wet gelijk is voor iedereen ?? paar dagen terug toen de franse na turkije kwame stond hun bus al op hun te wachten na dat ze uit de vlieger kwamen het heeft 30min max. geduurd voor de fransen tot ze in hun hotel zaten..

 • Jan Verbiest

  De reactie schrijvers hier zijn precies geen fan van het Turkse elftal. jullie vinden het allemaal normaal dat je meerdere malen je tas moet laten controleren. Dit meer dan 3u, heeft er hier dan niemand ooit het vliegtuig genomen

 • Jan Baroen

  Voetballers en hun entourage menen overal voorrang te moeten hebben, wie herinnert er zich het incident met het griepvaccin? Iedereen gelijk toch?