Tranen wanneer familie en vrienden herinneringen ophalen aan Nouri: “Wat voor ons makkelijk is, is topsport voor hem”

ANP
De vader en broers van Abdelhak ‘Appie’ Nouri hebben gisteravond samen met goede vrienden en ex-teamgenoten Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Steven Bergwijn in een aflevering van ‘De Wereld Draait Door’ voor het eerst in tijden weer gesproken over de situatie van Nouri. De 22-jarige Nederlander werd bijna drie jaar geleden in een oefenwedstrijd van Ajax tegen Werder Bremen onwel en liep daarbij blijvende hersenschade op. En het werd een emotionele uitzending.

Volgens zijn broer Abderrahim gaat het goed met Nouri. Hij is thuis in een speciaal voor hem gebouwde woning en ligt niet meer in coma. “Hij slaapt, eet, fronst en boert maar is erg afhankelijk. Er is een bepaalde vorm van communicatie mogelijk, bijvoorbeeld in de vorm van het optrekken van wenkbrauwen. Maar dat is topsport voor hem”, vertelt zijn broer. Ook vertelt hij dat zijn familie thuis met ‘Appie’ samen voetbal kijkt, en dat hij daar soms op reageert.

Toen ik bij Nouri zat, kwam zijn moeder binnen. Die vroeg toen aan Appie: ‘Appie, waar moet Frenkie naartoe? Naar Barcelona?’ Zodra ze dat zei, ging zijn wenkbrauw omhoog. Dat was een heel bijzonder moment

Frenkie de Jong

Zijn vader is zichtbaar geëmotioneerd als hij over zijn zoon spreekt. Hij spreekt over het leven van Appie en dat van hem en zijn familie als ‘een zware beproeving’. Vader Mohammed blijft geloven in een wonder. “We moeten op ons allerbest voor hem zorgen. We proberen veel zelf te doen.”

Ajax-speler Abdelhak Nouri krijgt reanimatie nadat hij onwel werd in een oefenduel tegen Werder Bremen. Hij zou er blijvende hersenschade aan oplopen.
ANP Ajax-speler Abdelhak Nouri krijgt reanimatie nadat hij onwel werd in een oefenduel tegen Werder Bremen. Hij zou er blijvende hersenschade aan oplopen.

Ook teamgenoten Steven Bergwijn, Donny van de Beek en Frenkie de Jong hebben het in DWDD over hun goede vriend. Zo vertelt Frenkie de Jong dat hij destijds mede door Appie van Willem II naar Ajax is gegaan. “Hij heeft in een zomer flink op mij ingepraat”, vertelt De Jong. Ook vertelt hij dat hij Appie zelf zijn wens had uitgedrukt dat zijn maatje naar Barcelona verhuisde. “Toen ik bij hem zat, kwam zijn moeder binnen. Die vroeg toen aan Appie: ‘Appie, waar moet Frenkie naar toe? Naar Barcelona?’ Zodra ze dat zei, ging zijn wenkbrauw omhoog. Dat was een heel bijzonder moment.”

Appie’s andere broer Mo blikt terug op het moment waarop hij hoorde dat er is was gebeurd met zijn broertje. Hij vertelt dat hij halverwege een gesprek met de toenmalige teammanager van Ajax vraagt om Donny van de Beek aan de telefoon te krijgen. “Zodra ik Donny zijn stem hoorde, wist ik dat het niet goed was.”

Boek

Vandaag verschijnt het boek ‘Abdelhak Nouri, een onvervulde droom’ van Khalid Kasem, vertrouwenspersoon van de familie Nouri. Reden voor De Wereld Draait Door om de hele uitzending te wijden aan de positieve, verbindende voetballer.

Het is bijna drie jaar geleden dat Abdelhak Nouri onwel werd tijdens een oefenwedstrijd van Ajax. Bij de reanimatie die volgde liep hij hersenschade op, waardoor zijn veelbelovende carrière in de knop brak. 

Tijdens de 34ste landstitel van Ajax vorig seizoen werd Nouri niet vergeten.
ANP Tijdens de 34ste landstitel van Ajax vorig seizoen werd Nouri niet vergeten.
Abdelhak Nouri (links), tijdens zijn debuut in de Eredivisie.
ANP Abdelhak Nouri (links), tijdens zijn debuut in de Eredivisie.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • issie cardoza

    Ik moet nog altijd huilen als die hele menigte van mensen voor zijn ouderlijk huis staan als eerbetoon aan Nouri, zijn vader helemaal ontroerd en zijn broer huilend in het raam ...