Torenhoge boetes voor Man City en PSG wegens schending financiële regels

PSG-eigenaar Nasser Al-Khelaifi
EPA PSG-eigenaar Nasser Al-Khelaifi
De Europese voetbalbond UEFA wil de Engelse club Manchester City en de Franse club Paris St. Germain zwaar straffen voor overtredingen van de nieuwe financiële regels. Ze moeten volgens Franse en Engelse media een boete van rond de 60 miljoen euro betalen.

Ook zouden zij het komende seizoen maar 21 in plaats van 25 spelers mogen inzetten in de Champions League. Tevens mogen de lonen van de spelers niet stijgen, meldt zowel The Guardian als L'Equipe. De UEFA wilde de sancties niet bevestigen. De bond zou nog in overleg zijn met beide clubs over de strafmaatregelen, die een uitvloeisel zijn van het Financial Fair Play (FFP).

230 miljoen euro
De loonmassa van PSG, op dit moment zo'n 230 miljoen euro, zou voor volgend seizoen geplafonneerd worden op dat bedrag. Bovendien mag de Parijse club komende zomer slechts één speler binnenhalen die duurder is dan 60 miljoen euro. Voor elke bijkomende speler die aangetrokken wordt, moet de club eerst een andere speler van de hand doen.

Volgens de FFP-regels mochten clubs in de seizoenen 2011-2012 en 2012-2013 niet meer dan 54 miljoen euro verlies lijden. Voor PSG, dat jaarlijks een slordige 200 miljoen euro ontvangt van de Qatarese clubeigenaar Nasser Al-Khelaifi, werd dat maximumbedrag vastgelegd op 30 miljoen euro. De verschuldigde 60 miljoen euro zal worden afgehouden van de televisiegelden en van het prijzengeld dat PSG in de toekomst sprokkelt in de Champions League.

Man City-eigenaar Khaldoon Al-Mubarak en CEO Ferran Soriano (l)
EPA Man City-eigenaar Khaldoon Al-Mubarak en CEO Ferran Soriano (l)