Spits met hartafwijking legt FIFA-verbod op spelen van matchen naast zich neer

Goal USA

Alhaji Kamara, een 22-jarige spits uit Sierra Leone, zet ondanks een verbod van UEFA en FIFA zijn voetbalcarrière verder in de Verenigde Staten. Bij Kamara, die voor de Zweedse kampioen Norrköping uitkomt, werd in februari een hartafwijking vastgesteld. Daarop zette Norrköping zijn speler op non-actief. "De hartafwijking waaraan Alhaji Kamara lijdt, is zeldzaam", luidde het bij de Zweedse club. "Ze houdt echter een verhoogd risico in op een plotse hartaanval bij zware inspanningen."

UEFA en FIFA legden Kamara vervolgens een verbod op het spelen van internationale wedstrijden op. Vandaag volgde dan het verrassende nieuws dat de donkere aanvaller een contract had getekend bij het Amerikaanse DC United. "De Major League Soccer is niet gebonden door de reglementen van de FIFA", luidt de uitleg van Norrköping bij de transfer. "Dankzij een medisch attest dat werd afgeleverd door enkele cardiologen kreeg Kamara de toelating om in de VS te gaan voetballen. Om die reden is deze transfer kunnen doorgaan."

Kamara zelf kijkt het avontuur in de VS onverschrokken tegemoet. "De artsen zouden mij nooit de toelating gegeven hebben om te spelen als er een risico zou bestaan. Ik voel me zeker van mezelf. Het is mijn beslissing."