Spaans WK-shirt veroorzaakt storm van kritiek

Twitter
Het nieuwe shirt van de Spaanse nationale ploeg werd gisteren bekendgemaakt. Het retro-ontwerp van Adidas viel echter niet meteen in de smaak bij de Spaanse fans. Het truitje zou een verwijzing bevatten naar de tweede Spaanse Republiek, waardoor er een storm van kritiek ontstond.

Het nieuwe Spaanse shirt is gebaseerd op de outfit van het WK 1994 in de Verenigde Staten. Het truitje bevat een band met geel en blauw motief. Op het nieuwe retro-shirt lijkt dat blauw echter eerder paars, net de kleuren van de vlag van de Tweede Spaanse Republiek van 1931 tot en met 1939. En dat veroorzaakt veel ophef op sociale media, omdat die vlag gebruikt wordt door groeperingen die tegen de Spaanse monarchie zijn.

Adidas heeft al gereageerd en gezegd dat er geen politieke motieven achter het ontwerp zitten én dat de Spaanse voetbalbond ermee akkoord ging. Maar op Twitter wordt al opgeroepen tot een boycot van Adidas. Spanje beleeft net op dit moment een politieke crisis met de eis tot onafhankelijkheid van Catalonië.

Guardiola in het Spaanse shirt op het WK 1994.
BELGAIMAGE Guardiola in het Spaanse shirt op het WK 1994.
Twitter9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steven Moreels

  Adidas weet klasseteams aan zich te binden.

 • Steven Moreels

  Nike loopt wederom achter Adidas aan, des te meer is duidelijk dat Adidas niet saai is.

 • Charel Jansens

  Worden hier anders bij Adidas shop al twee dagen verkocht als zoete broodjes aan 89,95€

 • Geert Van den broeck

  En waarom eens niet de fans laten stemmen volgend keer? Een paar ontwerpen en geregistreerde sup kunnen stem uitbrengen.

 • Daisy Daelemans

  Wat zijn we toch weer positief !!! Al die betweters, creëer zelf dan eens iets en geef een alternatief alvorens iets de grond in te boren.