Zes wedstrijden in Serie A achter gesloten deuren wegens coronagevaar, ook zorgen om Italiaanse koersen

AFP
Het coronavirus blijft de Italiaanse sportwereld in zijn greep houden. Komend weekend vinden zes wedstrijden in de Serie A - waaronder Juventus-Inter - achter gesloten deuren plaats. Verder maakt koersorganisator Mauro Vegni zich ongerust over de Italiaanse koersen de komende weken. “Er is geen plan B voor Milaan-Sanremo”. Ook in andere landen worden waar nodig maatregelen getroffen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In Italië zijn ondertussen al meer dan tweehonderd mensen besmet met het nieuwe coronavirus (COVID-19), en de vrees groeit dat het aantal nog zal stijgen. Verschillende dorpen in het noorden van het land zijn in lockdown geplaatst en evenementen werden afgelast. Maandag is in Italië een vierde dode gevallen door het virus. In tien gemeenten in Lombardije blijven scholen en een groot deel van de winkels voorlopig gesloten en grote evenementen zoals kerkdiensten, carnavalsfeesten en sportevenementen worden afgelast. 

Italiaans premier Conte kondigde maandag aan dat de volledige 26e speeldag in de Serie A mogelijk kon worden afgelast. Hierdoor zou onder meer de kraker Juventus-Inter moeten worden uitgesteld. Ook Cagliari-Roma staat normaliter volgende week op het programma, Nainggolan tegen zijn voormalig werkgever dus. 

“We houden de evolutie in de gaten en overwegen het om de volledige speeldag van de Serie A volgende week uit te stellen”, vertelde Conte maandag. Afgelopen weekend werden al drie wedstrijden in de Serie A afgelast uit angst voor het virus. Dat ging toen om Inter-Sampdoria, Atalanta-Sassuolo en Hellas-Cagliari.

Zover komt het dus niet. De 26e speeldag in de Serie A wordt niet afgelast, maar zes wedstrijden vinden wel achter gesloten deuren plaats. Naast de topper Juventus-Inter gaat het ook om Udinese-Fiorentina, AC Milan-Genoa, Parma-SPAL, Sassuolo-Brescia en Sampdoria-Hellas Verona. Ook bij de Europa League-wedstrijd Inter-Ludogorets van donderdag zijn geen toeschouwers welkom.

Italiaans eerste minister Giuseppe Conte.
EPA Italiaans eerste minister Giuseppe Conte.

Italiaanse koersen in gevaar?

Ook het wielrennen krijgt nu te maken met het Coronavirus. Door de uitbraak in Italië dreigen de Italiaanse voorjaarskoersen, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo, niet door te kunnen gaan. Dat vertelt RCS-directeur Mauro Vegni in een interview met Corriere della Sera. “We zijn erg bezorgd.”

Strade Bianche lijkt voorlopig niet in het gedrang te komen. De regio’s waar besmettingen met het coronavirus vastgesteld zijn, zijn Lombardije en Veneto. De Strade Bianche gaat door in de regio Toscane, waar tot nu toe geen uitbraak bekend is.

De dreiging voor Milaan-Sanremo en Tirreno-Adriatico wordt nu wel concreet. “We zijn erg bezorgd over de verspreiding van het Coronavirus, de situatie in Italië is momenteel erg moeilijk”, aldus Mauro Vegni, grote baas bij RCS - de organisator van onder andere Tirreno, Milaan-Sanremo en de Giro. Die eerste twee wedstrijden staan over minder dan een maand gepland. “We hebben geen plan B voor die koersen.”

Mauro Vegni (rechts).
photo_news Mauro Vegni (rechts).

Door de start van Milaan-Sanremo te verleggen naar een andere locatie zou RCS het Coronavirus kunnen omzeilen, maar dat is voor Vegni geen optie. “Het houdt geen steek om de start 20 of 50 kilometer te verschuiven. Deze koers start al 110 jaar in Milaan.”

Eerder dit jaar leek Milaan Sanremo al onthoofd te zullen worden door de schrapping van de Poggio. De traditionele scherprechter in de finale zou door aardverschuivingen niet berijdbaar geweest zijn. Dat scenario mocht uiteindelijk toch van de baan. Technici van de gemeente Sanremo en enkele experts verklaarden de straat rijklaar.

De Giro - die begin mei zou beginnen - is momenteel nog niet in gevaar, maar het is belangrijk dat het virus geneutraliseerd wordt. “Het lijkt me duidelijk dat wanneer het virus niet onder controle geraakt, er zeker een mogelijkheid tot afgelasting is”, besluit Vegni.

Julian Alaphilippe won Milaan-Sanremo vorig jaar.
Photo News Julian Alaphilippe won Milaan-Sanremo vorig jaar.

Maatregelen in Zuid-Korea

Ook in Zuid-Korea worden de nodige maatregelen getroffen. Het begin van hun voetbalcompetitie is door de dreiging naar een latere datum verschoven. Dat maakte de organisatie van de K-League vandaag bekend.

Zuid-Korea is naast China, waar de epidemie uitbrak, een van de hardst getroffen landen. In minder dan 24 uur werden 161 nieuwe besmettingen vastgesteld waardoor het aantal getroffen mensen oploopt tot 800. Zeven onder hen zijn inmiddels overleden.

Buitenlandse deelnemers mogen niet afzakken naar Israël voor marathon 

Israël heeft buitenlandse deelnemers verboden om vrijdag naar Tel Aviv af te zakken voor de marathon. Dat bevestigde een woordvoerster van de Israëlische stad. Met de maatregel hoopt Israël de verdere verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Het gaat in totaal om drieduizend lopers.

Ongeveer duizend deelnemers uit Azië moesten eerder al een kruis maken over de marathon, omdat Israël burgers uit die landen de toegang al verboden had. Het gezondheidsministerie breidde die maatregel nadien uit naar de tweeduizend andere buitenlandse deelnemers, die wel allemaal hun startgeld terugkrijgen. Alleen 40.000 Israëliërs zullen nu vrijdag aan de start verschijnen. Afgelopen vrijdag testte voor het eerst een persoon positief in Israël op het coronavirus.

AFP7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis Heyens

  oei oei, er moest maar eens één sportman ziek worden ... maar er is ook goed nieuws want vakantiegangers zijn welkom, overal in Italië want na de vakantie keren die toch terug huiswaarts (sommige weliswaar met het virus maar ja, je kan toch geen vakantie verbieden) Idem voor de Italianen die naar het buitenland trekken ....

 • Marc LInden

  Europa dit is toch onverantwoord, dringend tussenkomen, koers en voetbal stoppen...zijn jullie gek voor een klein ongevaarlijk griepje. Eén van de journalisten op de laatste bijeenkomst van de parlementsleden kwam juist terug uit China en hoestte meer dan normaal. Gelukkig waren er niet veel aan het werk en zo zie je maar de afwezigen hebben niet altijd ongelijk.

 • raymond van der craen

  Paniekreactie, waarom werd Inter Milaan afgelast en mocht AC Milan wel doorgaan. Beide clubs spelen in dezelfde stad en zelfs hetzelfde stadion? Ondoordacht beleid zal dit coronavirus niet tegenhouden en de menselijke en economische schade zal groot worden. De beurzen verliezen nu al ongeveer 4%.

 • Laurent Croes

  Wat een paniek voor zo een prut viruske . Belachelijk . De gewone griep is 10x erger

 • robrecht Peeters

  vergeet Milaan San Remo en de rest dus ook geen Giro dit en volgend jaar niet. Maar ook hier de Ronde van Vlaanderen en de rest, de Tour de France.EK voetbal inbegrepen met als gevolg het gros van de sportjournalisten op straat.