Totti neemt ontslag en vertrekt na 27 jaar bij AS Roma: “Dit voelt als sterven”

28 mei 2017: Francesco Totti heeft zijn laatste duel gespeeld bij AS Roma.
Getty Images 28 mei 2017: Francesco Totti heeft zijn laatste duel gespeeld bij AS Roma.
Francesco Totti neemt na dertig jaar afscheid van AS Roma, de club waarvan hij hét icoon is. Hij maakte het nieuws maandag bekend tijdens een persconferentie in het Italiaans Olympisch Comité in Rome. “Ik heb vandaag een email gestuurd naar de CEO (James Pallotta, red) waarin ik mijn ontslag uit de technische staf van Roma geef”, bevestigde Totti.

De 42-jarige Totti zette in de zomer van 2017 een punt achter zijn spelerscarrière maar bleef daarna als bestuurder aan de club verbonden. De Romeinse goaltjesdief had evenwel geen goeie relatie met de Amerikaanse eigenaar van Roma James Pallotta. Die zei vorige week dat hij Totti de job van technisch directeur had aangeboden, maar volgens Totti was hij niet de gewenste kandidaat. Hij haalde maandag hard uit naar de Amerikaanse directie.

“Sinds de Amerikanen naar Roma kwamen, hebben ze op alle mogelijke manieren geprobeerd mij aan de kant te schuiven. Dat is wat zij wilden, en nu zijn ze er uiteindeljk ook in geslaagd. Ik had gehoopt dat deze dag nooit zou komen want het is een lelijke en heel moeilijke dag. “Dit is veel erger dan stoppen als speler. Roma verlaten voelt zoals sterven. Ik voel me alsof het beter zou zijn dat ik stierf”, vertelde een geëmotioneerde Totti. “Rome moet voor alles staan. Er moet liefde voor Rome zijn. Voorzitters, trainers en spelers komen en gaan, maar de clubkleuren zullen er altijd zijn. Deze beslissing is niet mijn fout. Zij wisten dat ik heel veel wilde doen met dit team, maar zij hebben me overal buiten gehouden. Zij wilden het niet.”

Wat Totti in de toekomst zal gaan doen, wilde hij nog niet kwijt.

Francesco Totti debuteerde in 1993 op zestienjarige leeftijd in het eerste elftal van AS Roma. Hij maakte in 785 wedstrijden 307 doelpunten en won met Roma de titel in 2001 en twee keer de beker. In 2006 werd Totti met Italië wereldkampioen.

Vorige week stelde Roma de Portugees Paulo Fonseca aan als nieuwe trainer. Hij verving Claudio Ranieri, die vorig seizoen had overgenomen van Eusebio Di Francesco. De Romeinen beëindigden de competitie als zesde en treden komend seizoen aan in de Europa League.

17 juni 2019: Francesco Totti laat op een persconferentie in het Coni Palace in Rome weten ontslag te nemen bij AS Roma.
REUTERS 17 juni 2019: Francesco Totti laat op een persconferentie in het Coni Palace in Rome weten ontslag te nemen bij AS Roma.

,,Ik heb er lang over nagedacht. Dit is toch mijn thuis, ik ben hier vaker geweest dan in mijn eigen huis. Maar gezien de omstandigheden en de opties die ik heb gekregen moet ik dit harde besluit toch nemen”, vervolgt ‘Il Capitano’, die graag als technisch directeur aan de slag was gegaan in Rome maar niet het gevoel kreeg dat hij de gewenste kandidaat was.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Louis Meeus

    Amerikanen kennen niks van voetbal en kunnen ook niet voetballen. Tja Amerikanen zeker... Veel blaas weinig wind.

  • Carlos Simonis

    Wanneer het CEO zich terug trekt als eigenaar, dan blijft er niets over van dat fantastisch AS Roma. De echte reden waarom ze zo'n icoon als Totti nergens erbij betrokken hebben weten wij niet. Zonde...

  • Peet V gilst

    geld geld geld...bestuurders zijn blind geworden door al het geld en verkwanselen hiermee club history en iconen...hoop dat de supporters flink in t geweer komen. Laat zien en horen van en voor wie de club is.