Napoli twee wedstrijden achter gesloten deuren na onlusten in bekerfinale

AP
Napoli moet zijn volgende twee thuiswedstrijden in het eigen San Paolostadion zonder fans afwerken. Dat heeft de Italiaanse Voetbalbond vandaag beslist, nadat op zaterdag Napolisupporters de bekerfinale tegen Fiorentina verstoord hadden.

Het Sportcomité van de bond bestrafte de club van Rode Duivel Dries Mertens voor zeven inbreuken in de bekerfinale van 3 mei tegen Fiorentina, die overigens door de Napolitanen gewonnen werd met 3-1. De supporters vernielden een aantal hekken, verwondden vier agenten voor de start van de wedstrijd, floten tijdens het Italiaanse volkslied, dreigden het veld te bestormen, wierpen voetzoekers en Bengaals vuurwerk op het veld (waardoor een brandweerman gewond raakte) en bestormden na de partij het terrein, waarbij ze wedstrijdballen en kledij van de reservenbank meenamen en de andere supporters gingen uitdagen. Ten slotte was er ook een specifieke inbreuk van de leider van de Napolitaanse Ultra's, die een T-shirt droeg met het opschrift "bevrijd Speziale" ('voetbalsupporter' Antonio Speziale werd in 2007 veroordeeld voor de moord op een politieman tijdens de Siciliaanse derby Catania-Palermo in 2007).

Napoli zal dus geen thuisfans mogen ontvangen op de laatste speeldag van de huidige competitie, tegen Verona, en op de eerste speeldag van de volgende Serie A-jaargang.

Ook Fiorentina bleef niet onbestraft. De club die de finale verloor kreeg één wedstrijd achter gesloten deuren opgelegd voor het fluiten tijdens het nationale volkslied, het scanderen van discriminerende gezangen richting Napoli-fans en het verwonden van een steward door het werpen met een fles.