Juventus is landskampioen na verlies AS Roma

De derde landstitel op rij voor Juventus is een feit. De 'Oude Dame' uit Turijn zag concurrent AS Roma verrassend verliezen bij hekkensluiter Catania, ook nog met ruime cijfers (4-1). Daarmee bleef het verschil tussen beide topploegen in de Serie A 8 punten, met voor Roma nog maar twee duels te spelen. Juventus is daardoor voor de club van Radja Nainggolan niet meer in te halen. Voor Roma was het de eerste nederlaag na een serie van negen overwinningen.

Juventus kan morgenavond de derde titel onder coach Antonio Conte vieren in de thuiswedstrijd tegen Atalanta Bergamo, al werd de champagne vandaag al ontkurkt (zie video bovenaan). De club uit Turijn behaalde het Italiaanse kampioenschap voor de 30ste keer. In de Europa League werd Juventus afgelopen donderdag door Benfica in de halve finales uitgeschakeld.

Na de thuiszege in januari tegen AS Roma (3-0) leek de derde opeenvolgende triomf voor 'Juve' slechts een kwestie van tijd. Doordat de Romeinen in de slotfase van de competitie bleven winnen, moest de ploeg van Conte echter relatief nog lang wachten op de champagne.

Catania heeft door de onverwachte zege nog een kleine kans om aan degradatie te ontsnappen. De Argentijn Mariano Julio Izco was met twee treffers de gevierde man bij de thuisclub, die de laatste plaats overdeed aan Livorno. De nieuwe hekkensluiter ging met 5-3 onderuit bij Udinese. Voor de thuisploeg begon Antonio Di Natale met het missen van een strafschop. Daarna kwam hij alsnog twee keer tot scoren.

AP
AFP
AFP

De laatste tien kampioenen in de Serie A:

2014: Juventus

2013: Juventus

2012: Juventus

2011: AC Milan

2010: Inter

2009: Inter

2008: Inter

2007: Inter

2006: Inter (+)

2005: niet uitgereikt (+)

2004: AC Milan(+) Na het omkoopschandaal Calciopoli moest Juventus zijn titels van 2005 en 2006 inleveren. De scudetto van 2005 werd niet meer toegekend, die van 2006 ging naar Inter.

AP
EPA
AFP