Inter en AC Milan maken donderdag plannen voor nieuw San Siro bekend en vonden inspiratie in de Dom

Een van de gelekte beelden van wat het nieuwe voetbalstadion in Milaan moet worden.
rv Een van de gelekte beelden van wat het nieuwe voetbalstadion in Milaan moet worden.
Het einde van het iconische San Siro/Giuseppe Meazza-stadion is in zicht. Donderdagochtend presenteert de stad Milaan de plannen voor een nieuw stadion dat opnieuw gedeeld wordt door Inter en AC Milan. Met onder andere een geraamte in glas moet de nieuwe tempel, goed voor 60.000 zitjes, verwijzen naar de vermaarde Dom in Milaan.
YouTube

Een meer dan twee minuten lange YouTube-video waarin de plannen gelekt zijn, is inmiddels verwijderd door het Amerikaanse Populous, het bedrijf dat favoriet is om het prestigeproject binnen te halen. Maar op deze website wordt er al wel reclame gemaakt om de livestream te volgen waarin de plannen voorgesteld worden. En er zijn ook al enkele foto’s  naar boven gekomen. 

YouTube

Voor de nieuwbouw lieten de makers zich inspireren door de historische kathedraal Duomo, een van de absolute trekpleisters van de stad. Om op oudste kathedraal van Italië te gelijken, wordt de buitenkant van de nieuwe tempel opgetrokken in grote glaspartijen. Het hele project wordt ook verkocht als ‘een van de duurzaamste sportprojecten van Europa’, met onder andere natuurlijke ventilatiesystemen, zonnepanelen en rond het stadion een lage emissiezone. De geluidsvervuiling in de buurt moet met 40 procent dalen. Kostprijs: meer dan 600 miljoen euro.

YouTube

Inter was aanvankelijk voorstander van een renovatie en modernisering van het huidige San Meazza, waarvan de capaciteit opgetrokken zou worden tot 80.000. Maar die plannen vielen te duur uit, waardoor de club van Romelu Lukaku meeging in het idee van de buren van AC om een nieuw stadion te bouwen. Die tempel moet herrijzen op de parkeerplaatsen rond het huidige San Siro. 

De Piazza Duoma in Milaan.
Photo News De Piazza Duoma in Milaan.
YouTube
YouTube1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • danny buyse

    Ongelooflijk dat andere landen zo gemakkelijk nieuwe stadions mogen en kunnen bouwen. België is een ontwikkelingsland op vlak van voetbalstadions.